Erişilebilirlik

Fergusonlular Toparlanmaya Çalışıyor


Silahsız siyah bir genci vurarak öldüren beyaz polisin yargılanmama kararının ardından şiddet eylemlerine sahne olan Missouri eyaletinin Ferguson kenti yaralarını sarmaya çalışıyor. Salı gecesi de başkent Washington, Atlanta, New York ve Oakland kentlerinde büyük gösteriler olmuştu.

Ağustos ayında 18 yaşındaki Michael Brown’un beyaz polis memuru tarafından vurularak öldürülmesi, Ferguson’da polis şiddeti ve ırk ayrımcılığı kaygılarının tetiklediği gerginliğin tırmanmasına yol açmıştı.

Fergusonlular Çarşamba gününü önceki gecelerde yaşanan gösterilerde hasar gören bina ve araçlarını temizlemekle geçirdi. Polis önceki gece de Ferguson’da göstericilere gözyaşartıcı gazla müdahale etmiş, 44 kişiyi gözaltına almıştı.

Missouri valisi Ferguson’a 2 binin üzerinde Ulusal Muhafız birliği sevk etti. Güvenlik güçlerinin sayısı, pazartesi akşamı yaşanan şiddet olaylarını durdurmaya yetmedi.

CNN televizyonu, Amerika’da 170 kentte Ferguson’a destek gösterisi düzenlendiğini bildirdi.

Önceki gece New York’un Times Meydanı’nda ve Manhattan adasının kuzeyinde siyahların ağırlıklı yaşadığı bölgelerden Harlem’de gösteriler ve yürüyüşler düzenlendi. Göstericiler, Manhattan adasına geçen köprü ve tünellerde trafiği tıkadı.

California eyaletine bağlı Oakland kentinde de göstericiler bir anayolu tıkadı. Atlanta’da polis 21 kişiyi trafiği engellemek suçundan gözaltına aldı. Denver’da ve Portland’da polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Ferguson’dan bildiren Amerika’nın Sesi muhabiri Ayesha Tanzeem, önceki gece Pazartesi yaşandığı gibi yağma ve şiddet olayları yaşanmadığını bildirdi.

Pazartesi Ferguson’da 61 kişi gözaltına alınmıştı.

Amerikan ABC televizyonuna özel demeç veren polis memuru Darren Wilson, Michael Brown’un kendisini öldürebileceği kaygısıyla silahına davrandığını söyledi. Görevini tam olarak yerine getirdiğini kaydeden Wilson, “vicdanının temiz” olduğunu belirtti.

Bazı görgü tanıkları Michael Brown’ın öldürülmeden önce teslim olmak üzere ellerini havaya kaldırdığını olduğunu söylemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG