Erişilebilirlik

Ferguson’da Hayat Normale Dönüyor


Beyaz bir polis tarafından öldürülen 18 yaşındaki siyah Michael Brown’un cenazesinin ardından Ferguson halkı soruşturmanın biran önce tamamlanmasını ve yaşamlarının normale dönmesini istiyor

Silahsız siyah genç Michael Brown’un 9 Ağustos’ta beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından vurularak öldürüldüğü Ferguson kentinde halk, günlük yaşamlarına dönmeye çalışıyor.

Nüfus Dairesi verilerine göre 21 bin kişinin yaşadığı Ferguson’da nüfusun yüzde 67,4‘ünü siyahlar oluşturuyor.

Missouri eyaletindeki St. Louis kentinin banliyölerinden biri olan Ferguson’da bazı dükkanların pencereleri tahta panolarla kapatılmış. Ancak yağmalama ve sokak gösterilerinin sona ermesinden sonra dükkanların çoğu yeniden açılmış durumda.

Ferguson’da herkesin birbirine son derece sıcak ve içten davranması dikkat çekici. Yol soranlara hemen yardım ediliyor. Özellikle medya mensuplarının kent sakinleriyle iletişim kurması hiç de zor olmuyor.

Michael Brown’un öldürülmesi hem Amerika’da, hem de bütün dünyada büyük tepkiye yolaçtı. Ferguson sakinleri, Brown’un ölümünün açtığı yarayı sarmak için hislerini herkesle paylaşmak istiyor.

Bugünlerde Ferguson adı birçoklarının aklına yağmalama olaylarını ve protestoları getirse de aslında gerçek, oldukça farklı.

Değişim Arayışı

Ferguson’da halk yavaş yavaş 9 Ağustos öncesine, yani normale dönmeye çalışıyor. Ancak Ferguson sakinlerinin büyük çoğunluğu polisin siyahlara karşı tavrının değişmesini istiyor.

Adının Mark olduğunu söyleyen ve soyadını vermek istemeyen bir Ferguson sakini, kentte polislerin siyahlara karşı takındığı tavrın çok kötü olduğunu söylüyor. Genç siyah erkeklerin her zaman hedef gösterildiğini, aşağılandığını, alaya alındığını ve bu gençlere hiçbir zaman güven duyulmadığını belirten Mark, Amerika’da genç siyah erkekler bu şekilde tanımlandığı için Michael Brown’un öldürüldüğünü kaydediyor.

Ferguson halkı, Michael Brown’a karşı yapılan haksızlığa isyan etmelerini, toplumun biraraya gelmesi için bir fırsat olarak görüyor ve benzer acıların bir daha yaşanmaması için bu fırsatın değerlendirilmesini istiyor.

Brown, apartman binalarının bulunduğu bir noktada vurulmuştu. Geçtiğimiz hafta bu binaların dört bir yanında su, ızgara sosis ve patates çipsi dağıtıldı. Mangalda sosis pişiren John Bonds, bu acı olayı, Ferguson ve St. Louis civarındaki diğer banliyöler arasında dostluk bağı kurulması için bir fırsat olarak görüyor. Bonds’a göre Michael Brown’un ölümünden önce siyahların yaşadığı bazı mahalleler birbirleriyle iyi geçinemiyordu.

Bonds, şimdiyse herkesin birlik ve beraberlik içinde olduğunu söylüyor.

Yetkililer, beyaz polis memuru Darren Wilson’ın kendini korumak için Michael Brown’u vurduğunu söylüyor. Ferguson Emniyet Teşkilatı ise Brown’un vurulmadan dakikalar önce bir dükkanı soyduğunu gösteren güvenlik kamerası görüntüleri yayınladı.

20 Ağustos’ta dokuz beyaz ve üç siyahtan oluşan jüri, ilçe savcılığının sunduğu delilleri gözden geçirmek üzere toplandı. Jüri, Brown’ı vuran polisin yargılanıp yargılanmayacağına karar verecek. Ferguson’da yaşayan siyahların çoğu, yerel yetkililerin yürüttüğü soruşturmaya değil, Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Dairesi FBI tarafından yapılan soruşturmaya güveniyor.

Jürinin karara varması haftalar sürebilir. O zamana kadarsa hiç kimse 9 Ağustos günü öğleden hemen önce Ferguson’da neler olup bittiğini tam olarak bilemeyecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG