Erişilebilirlik

Ferguson Olayına İki Ayrı Soruşturma


Ferguson Olayına İki Ayrı Soruşturma
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Ferguson’da beyaz bir polis memurunun silahsız siyah bir genci öldürdüğü olayın diğer yönleri incelenmeye devam ediliyor. ABD Adalet Bakanlığı da Michael Brown’un öldürülmesi ve Ferguson emniyet örgütü ile ilgili iki ayrı soruşturma başlattı

Ferguson’da beyaz bir polis memurunun silahsız siyah bir genci öldürdüğü tartışma götürmez. Ama olayın diğer yönleri incelenmeye devam ediliyor.

“Dava beyaz ya da siyah olanlar tarafından çok farklı bir açılardan görülüyor” diyen avukat Debbie Hines, Ferguson’daki olayla ilgili blog yazıları yazıyor. Bir ankete göre siyahların %80’i davanın ırkla ilgili olduğunu düşünüyor. Beyazlar arasında bu rakam %37’ye düşüyor.

Gencin ölümünde kilit konunun ırk olduğunu düşünenlerin birçoğu ayrımcılık konusunun ulusal düzeyde çözülmesini talep ediyor.

Medeni haklar savunucusu bir sivil toplum örgütü olan NAACP Adalet Bakanlığı’ndan politika değişikliklerine gidilmesini ve polisin siyah Amerikalılar’a karşı uyguladığı şiddete eğilmesini istedi. Kurumun talepleri arasında polis güçlerinin ırksal olarak daha kapsayıcı hale getirilmesi ve hizmet verilen yerlerde, o mahallelerden gelen kişilerin polis olması var.

Uzmanlar polis ve azınlık mahalleleri arasındaki ilişkinin çok önemli olduğunu söylüyor. Kamu politikaları uzmanı Elsie Scott New York kentinde polis güçlerindeki etnik çeşitliliği arttırmak için çalışmış. Scott, “Siyahlar ve polis güçlerinin arasındaki güvensizlik nedeniyle eğer yerel toplumla ilişkiniz yoksa ya da polis teşkilatınızda siyahlar çalışmıyorsa çok büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz” diye konuşuyor.

Bu sorun Ferguson kentinde göze çarpıyor. Çoğunluğu siyah olan kentin polis kuvvetleri neredeyse tamamen beyaz.

Bazıları için ırk konusu bir davanın detaylarını bulanık hale getirebiliyor. Washington’da polis sendikalarını temsil eden Bill Johnson, “Beğenin veya beğenmeyin, ilgili kişilerin ten renkleri, sosyo-ekonomik statüleri veya çalıştığı polis teşkilatının sicili ne olursa olsun, bir polis, hayatının tehdit altında olduğu zamanlarda kuvvet kullanma hakkına sahiptir." dedi.

Johnson aynı zamanda azınlık mahallelerinde azınlık memurların görev yapmasının da çözüm olmadığını söylerken, “Bunun peşinde koşarsanız ve bundan da istenilen sonucu alamazsanız ortaya büyük ihtimalle sinsi bir ayrımcılık çıkar. Hele bir de ‘beyaz bir polis memuruna güvenilmez’ mesajı verilirse.” diyerek sözünü tamamladı.

Adalet Bakanlığı Michael Brown’un öldürülmesi ve Ferguson emniyet teşkilatı ile ilgili iki ayrı soruşturma başlattı. Soruşturma şimdilik, çoğunluğu siyah olan kentte neredeyse tamamen beyaz olan polis teşkilatının işe alma politikalarını gözden geçirmeyi içermiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG