Erişilebilirlik

Ferguson'da Olağanüstü Hal Şiddeti Durduramadı


Missouri eyaletinin Ferguson kasabasında geçen yıl bir siyah gencin beyaz bir polis tarafından öldürülmesinin yıldönümünde şiddet olayları çıktı. Polis dün gece 20 kadar göstericiyi gözaltına aldı.

Yetkililer olağanüstü hal ilanına rağmen iki gündür devam eden göstericilerle polisler arasındaki çatışmaları durduramadıklarını bildiriyor.

18 yaşındaki silahsız Afrika kökenli Michael Brown’ın Missouri’nin Ferguson kasabasında beyaz bir polis memuru tarafından öldürülmesinin üzerinden 1 yıl geçti. Yetkililer, olayın birinci yıldönümünün Ferguson’da yol açtığı ayaklanmanın önüne geçmek için bölgede olağanüstü hal ilan etse de, göstericilerle güvenlik güçleri arasında yeniden olay çıktı.

Missouri’nin Ferguson kasabasında10 Ağustos’ta, göstericilerle polis arasındaki çatışmalar yeniden şiddetlendi.

Onlarca gösterici, polisin sokağa çıkmama çağrısına rağmen yollara döküldü ve geçen yıla benzer ayaklanma ve yağmalama olayları yaşandı.

Michael Brown’ın Ferguson’da öldürüldüğü yerde toplanan göstericiler, olayın tüm ülkede yarattığı tepkinin kendilerine güç verdiğini söylüyor. Eski Fergusonlu Mal Stiff, “Çok ileri gittiğimizi söylüyorlar ama bence Michael Brown’ın öldürülmesi yıllardır geri plana itilen bir sorunu gün ışığına çıkardı. Bu yüzden çok memnunum” diyor.

St. Louisli Tiffany Shawn ise “Göstericilerin ve değişim isteyen herkesin kafasında çok şey değişti. Hepimiz, daha önce hayal bile edemediğimiz bir uyanış yaşıyoruz” diye konuşuyor. Ancak Tiffany Shawn, değişimden memnunluk duysa da, bazı şeylerin aynı kalmasından şikayetçi: “Polisin bize yaptığı muamele pek değişmedi. Hala aynı tepkileri görüyoruz.”

Polise ateş açtığı söylenen bir şüphelinin polis tarafından vurularak yaralanmasından sonra Ferguson’da güvenlik önlemleri arttırıldı. Şüpheli tutuklanırken, St. Louis bölgesinde şiddetin önüne geçmek için olağanüstü hal ilan edildi.

Gösterilere katılan Ferguson sakinleri ise polisle aynı kaygıları paylaşmıyor. Shawn, “Şiddet yaşanacak, bu durumu küçümsemek istemiyorum. Ama şiddet her durumda yaşanacak, kaçınmak imkansız” diyor.

Havada şişelerle taşların uçuştuğu bir ortamda, güvenlik güçleri göstericilerin sokakları işgal etmesini ve trafiği durdurmasını önlemeyi başardı. Mal Stiff, “Geçen yıla göre bu sene çok daha yumuşak geçiyor. Geçen yıl çok büyük bir kalabalık gösterilere katıldı ve sonuç dramatik oldu. Oysa bu yıl çok olumlu geçti ve etkisi daha çok hissedildi” diye konuşuyor.

Ferguson’da gösterilerin şiddetlenmesi beklenirken, polis halka itidal çağrısı yaptı.

Ferguson'da Olağanüstü Hal Şiddeti Durduramadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG