Erişilebilirlik

Ferguson'da Karşıt Gruplar Gösteri Düzenledi


Bu kez siyah genci öldüren polis memuruna destek veren bir grup Ferguson'da gösteri düzenledi
Bu kez siyah genci öldüren polis memuruna destek veren bir grup Ferguson'da gösteri düzenledi

Amerikalı siyahları temsil eden NAACP örgütü, 18 yaşındaki siyah genç Michael Brown’un öldürülmesini protesto ederken, Brown’ı vuran beyaz polis Darren Wilson’ı savunan bir başka grup da Ferguson’un bir diğer bölgesinde gösteri düzenledi

St. Louis kentinin Ferguson banliyösünde siyah bir gencin beyaz bir polis tarafından vurulmasının ardından yaşanan gerginlik nispeten hafiflerken, bugün (cumartesi) Ferguson’da karşıt gruplar gösteri düzenledi.

Amerikalı siyahları temsil eden NAACP örgütü, 18 yaşındaki siyah genç Michael Brown’un öldürülmesini protesto ederken, Brown’ı vuran beyaz polis Darren Wilson’ı savunan bir başka grup da Ferguson’un bir diğer bölgesinde gösteri düzenledi.

Polis, 9 Ağustos günü yaşanan olayda Brown ve Wilson’un arbede yaşadığında ısrar etse de, görgü tanıkları polisin ateş açmasını gerektirecek bir tahrik unsuru görmediklerini söylüyor.

Son iki haftadır oldukça şiddetli geçen protesto eylemlerinin ardından Ferguson son üç günü sakin geçirdi.

Brown’ın pazartesi günü düzenlenecek cenaze töreninde yeni şiddet olaylarının çıkmasından kaygı duyuluyor.

Missouri Valisi Jay Nixon, durumun nispeten düzeldiğini bildirerek, dün Ferguson’a gönderdiği Ulusal Muhafız birliklerini geri çekmişti.

Olayların başlangıcından bu yana 150 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların çoğu, polisin “dağılın” uyarısına uymayan göstericiler. Bununla birlikte aralarında Anadolu Ajansı muhabiri Bilgin Şaşmaz’ın da bulunduğu gazeteciler de gözaltına alındı. Polis tarafından tartaklanan Şaşmaz, beş saat nezarette tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

Ferguson olayları, Amerika’da polis şiddetiyle ilgili tartışmaların alevlenmesine yol açtı. Özellikle Brown’ın vurulması, Amerika’da “ırkçılığın kurumsallaştığı” ve “polisin aşırı güç kullandığı” yönündeki eleştirileri arttırdı.

Ayrıca Ferguson gibi büyük çoğunluğu siyah Amerikalılar’dan oluşan bir yerde kolluk kuvvetlerinin ağırlıklı olarak beyazlardan oluşması da, Amerika’daki ırk ayrımcılığı iddialarını yeniden gündeme getirdi.

Michael Brown’ın öldürülmesinin ardından, 2012 yılında Florida’da Trayvon Martin adlı gencin öldürüldüğü olay akıllara geldi. Siyah genç, gönüllü mahalle bekçiliği yapan ve Florida yasalarının sağladığı esneklikten yararlanan bir kişi tarafından vurulmuştu. Martin’in de tartışmalı bir şekilde öldürülmesi ve öldüren kişinin uzun süren davadan sonra beraat etmesi, büyük tartışmalara yol açtı.

New York’ta da bir süre önce kaçak sigara sattığı için kendisini gözaltına almaya çalışan bir grup polisin elinde boğularak hayatını kaybeden bir siyah için gösteri düzenlendi. Göstericiler Eric Garner için adalet çağrısında bulundu.

Brown davasıyla ilgili olarak, kendisini vuran polis memurunun yargılanıp yargılanmayacağı, mahkemenin vereceği karara bağlı. Amerika’da mahkemelerin jüri sistemi üzerinden çalışması yüzünden kararı jüri üyelerinin vermesi bekleniyor. Ancak jürinin büyük toplumsal baskı altında olduğu, polis memuru Darren Wilson’un yargılanmaması yönünde bir karar çıkması durumunda yeniden toplumsal olayların çıkabileceği bildiriliyor.

Brown’ın ailesi ve avukatları açığa alınan polis memuru Wilson hakkında, tutuklama kararı çıkmasını istiyor.

Brown’ın ailesi ve göstericiler ayrıca taraflı olduğu kaygısından dolayı mahkeme soruşturmayı yürüten savcının da değiştirilmesini talep ediyor. Savcı Bob McCulloch’ın babası, görev başındayken siyah bir kişi tarafından öldürülen bir polis memuruydu.

Ayrıca federal hükümet de olayda medeni haklar yasasının ihlali olup olmadığını tespit etmek için ayrı bir soruşturma yürütüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG