Erişilebilirlik

‘Felluce IŞİD’in Elinden Alındı’


Irak ordusu, Felluce kentinin bir aydır devam eden operasyonlar sonrası IŞİD’ten tamamen kurtarıldığını açıkladı.

Irak ordusu adına konuşan General Abdülvahab el-Saadi, Golan mahallesinin de ele geçirilmesinin ardından Felluce’nin IŞİD’ten tamamen kurtarıldığını söyledi.

Son iki yıldır IŞİD’in kontrol ettiği önemli merkezlerden biri olan Felluce’de, Irak kuvvetleri, Amerika’nın havadan verdiği destekle, IŞİD’e yönelik haftalar süren operasyonlara imza attı.

Onbinlerce kişinin yardıma ihtiyacı var

Çatışmaların ortasında kalan yaklaşık 85 bin sivil evlerini terkederek çevredeki bölgelere kaçmak zorunda kaldı. Çevrede harkese yetecek kadar kalacak yer yoktu ve 45 dereceye varan sıcaklıkta, açık arazide sık sık yaşanan kum fırtınaları, yaşamı dayanılmaz kıldı.

Bölgedeki sağlık merkezindeki görevli, su ve temizlik malzemesi sıkıntısı yaşandığını kaydetti. Görevli, kamplarda herkese yetecek kadar yer olmadığını, beş metrede bir aile yaşadığını, tuvalet sayısının yetersiz kaldığını ve böyle giderse hastalıkların yayılacağını söyledi

Kamp yetkilileri, kamplardaki kötü koşullara rağmen güvenlik gerekçesiyle sivillerin evlerine hemen dönmesinin doğru olmadığı uyarısı yapıyor.

'Sırada Musul var'

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, bir sonraki adımın Musul’u IŞİD’ten geri almak olduğunu söyledi.

Amerikalı istihbarat yetkilileri örgütün giderek zayıfladığını kaydediyor. ABD Başkanı Barack Obama, son olarak yaptığı basın toplantısında örgütün önemli liderlerini kaybettiğini ve hiç olmadığı kadar büyük baskı altında olduğunu söylemişti.

İnsani yardım kuruluşları, olası bir Musul müdahalesi sonraso yaklaşık 600 bin sivilin evlerini terketmek zorunda kalacağı, bunun da Felluce’den çok daha büyük bir insani kriz yaratacağı uyarısı yapıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG