Erişilebilirlik

Felluce El Kaide'nin Eline Geçti


Irak'ın Sünniler'in yaşadığı Anbar iline bağlı Felluce'de devlet binalarının tepesine Irak ve Suriye İslam Devleti bayrağının çekildiği ve kentte “bağımsız İslami bir devlet ilan edildiği” bildiriliyor

Irak güvenlik kuvvetlerinin Felluce’yi günler süren çatışmalardan sonra el Kaide’ye kaybettiği bildiriliyor.

Fransız Haber Ajansı’na konuşan bir üst düzey Iraklı emniyet yetkilisi, Sünni kentinin el Kaide bağlantılı Irak ve Suriye İslam Devleti adlı örgütün eline geçtiğini açıkladı.

Anbar iline bağlı kentte Irak ordu ya da emniyet güçlerinden kimsenin bulunmadığı bildiriliyor. Felluce, başkent Bağdat’ın yalnızca 60 kilometre batısında bulunuyor.

Cuma günü Felluce’deki devlet binalarının tepesine Irak ve Suriye İslam Devleti bayrağının çekildiği ve kentte “bağımsız İslami bir devlet ilan edildiği” gelen haberler arasında.

Görgü tanıkları militanların elektrik tellerini keserek kenti karanlığa gömdüğünü, halka da jeneratörlerini kullanmama talimatı verdiğini söylüyor.

Adını açıklamayan Felluceli bir gazeteci, Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada, emniyet ve diğer güvenlik güçlerinin kenti terk ettiğini, el Kaide’nin tüm Irak bayraklarını yaktığını bildirdi.

Irak’ın batısını saran çatışmalar, son dönemde Başbakan Nuri el Maliki’nin Amerikan işgalinden sonra ülkeyi bir arada tutma çabalarına büyük darbe vurdu. Uzmanlar, Irak’ın adım adım iç savaşa doğru ilerlediğine işaret ediyor.

Öte yandan Anbar ilinin merkezi Ramadi’de, yine Washington Post’a konuşan bir aşiret lideri, silahlı milislerinin el Kaide militanlarını püskürtmek amacıyla merkezi hükümete bağlı güvenlik güçlerine katıldığını açıkladı. 2007’de de Amerika’nın el Kaide operasyonuna destek veren aşiret lideri, son çatışmalarda Ramadi’deki yerel el Kaide lideri Abdülrahman el Bağdadi’nin de öldürüldüğünü belirtti.

Irak’ın batısında artan çatışmalar, el Kaide bağlantılı Sünni güçlerle Şiiler’in kontrolundaki merkezi hükümeti karşı karşıya getirdi. Militanlar, Bağdat’ın batısında geniş bir alanı denetimleri altında tutuyor. Ülkenin batısında savaşan Irak güvenlik güçleri, el Kaide’ye karşı tavır sergileyen aşiret liderlerinin de desteğini alıyor.

Felluce kenti ve bağlı olduğu Anbar ili, 2003’te başlayan Amerikan işgali sonrasında da Sünni direnişinin en yoğun olduğu bölgelerden biriydi. Amerikan kuvvetleri, bu bölgeden ve Irak’ın tamamından Aralık 2011’de çekilmişti. Amerika Anbar’da 1300’den fazla askerini kaybetti.

ABD gelişmeleri yakından izliyor

Amerika Anbar'daki gelişmeleri yakından izlediğini el Kaide bağlantılı Irak ve Suriye İslam Devleti adlı örgütün iki ülkedeki faaliyetlerinden kaygı duyduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Marie Harf tarafından yapılan yazılı açıklamada Iraklı siyasi ve hükümet yetkilileriyle temasta oldukları belirtilirken, bazı Iraklı aşiret liderlerinin el Kaide bağlantılı örgüte karşı açıkça mücadele verdiğine dikkat çekildi ve Irak hükümetinden bu aşiret liderlerine destek verilmesi istendi. Harf açıklamasında, Amerika’nın bu aşiret liderleriyle de temasta olduğunu kaydetti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG