Erişilebilirlik

Felç Genetiği Çözüldü


Felç dünya çapındaki ölümlerin ikinci, engelli olmanın ise birinci nedeni. Araştırmacılar felcin genetik nedenlerini çözdü. Bu da felçleri meydana gelmeden engelleyecek ilaçların geliştirilmesini kolaylaştırabilir.

Felç, ya bir kan damarının çatlayarak beyine kan sızması ya da bir damarın kan pıhtısı veya plak birikimi nedeniyle oluşan tıkanmaların sonucu. Tıkanma, oksijenin akışını engelliyor ve bunun sonucunda beyin dokusu ölüyor.

Bu sene 15 milyon kişinin felç geçirmesi bekleniyor. Bu vakaların yüzde 85’i kan dolaşımının engellenmesi nedeniyle meydana geliyor ve ya engelliliğe ya da ölüme neden oluyor.

Virginia Üniversitesi’nden sinirbilimi profesörü Brad Worrall, inmenin, eski çağdan geldiğini ve yukardan tanrının eliyle çarpılmaya işaret eden, aslında birçok farklı tıbbi duruma birden işaret eden bir kavram olduğunu söylüyor.

Worrell ve ekibi, kan dolaşımının engellenmesiyle oluşan iskemik inmenin altında yatan biyolojik nedenleri belirledi.

Worrall, bunun kanın kalpte pıhtılaşarak serbest kalması ve bundan sonra tıkanıklık yaratmasıyla meydana gelebileceğini, ya da kanda dolaşan başka bir maddeden kaynaklanabileceğini belirtiyor. Boyun ve beyin çevresindeki damarların sertleşmesi de bir neden oluşturabiliyor.

Bu tıbbi duruma neden olan genler 17 bin felç hastası ve sağlıklı kişi üzerinde araştırma yapılarak ortaya kondu. Araştırmacılar, araştırma sonuçlarını dünya çapından birçok hastayla karşılaştırdı.

Lancet Neurology dergisinde yayınlanan sonuçlar, bilim insanlarına felce neden olan biyolojik mekanizmalar üzerinde çalışma fırsatı sağlıyor.

Worrall, asıl amacın felçten kaynaklanan engellilik durumunu ortadan kaldırmak olduğunu söylüyor ve “Bu korkunç hastalığın daha fazla kişiyi mağdur etmesini engellemek istiyoruz” diyor.

Worrall, araştırma sonuçlarının bir gün iskemik inme riski olan kişileri belirleme ve hastalığı engelleyecek tedavilerin geliştirilmesine yardımcı olacağını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG