Erişilebilirlik

Federal Yasalara Rağmen Marihuana Yasağına Son


WASHINGTON - 6 Kasım’daki seçimlerde Colorado ve Washington eyaletlerinde yapılan referandumda halk, marihuana (esrar) kullanımının yasallaşmasına ‘evet’ dedi. Ancak federal yasalara göre marihuana bulundurmak ve kullanmak hala yasak.
Bu yüzden de iki eyaletle federal hükümet yasal anlamda karşı karşıya gelmiş durumda.

Marihuana Projesi’nin iletişim direktörü Morgan Fox, “Colorado ve Washington eyaletlerinde halk yasakların işe yaramadığını gördü ve sorunu yasakları kaldırarak çözmeye karar verdi,” diyerek görüşlerini özetliyor.

Yasaklara karşı çıkanlar, yasaların esrar kullanımını engelleyemediğini, esrar kullananları cezalandırmanın maliyetinin çok yüksek olduğunu savunuyor. Federal Soruşturma Dairesi FBI’a göre her yıl 750 bin kişiyi esrar bulundurmaktan tutuklanıyor ve bunun maliyeti 40 milyar dolar.

Uyuşturucu Politikaları Birliği’nden Jasmine Tyler, yasağı, Amerika’da 1920’lerdeki alkollü içki yasağıyla kıyaslıyor.

Tyler, “Alkol yasağının kaldırılması da olumlu karşılanmıştı. Çünkü insanlar alkol yasağının yarardan çok zarar getirdiğini ve etkisiz olduğunu biliyordu,” diyor.

Adalet Bakanlığı, Colorado ve Washington’daki referandum sonuçlarını değerlendirdiğini bildirdi. Yapılan açıklamada federal uyuşturucu yasalarının değişmediği ve hala geçerli olduğu hatırlatıldı.

Uzmanlar, federal yasaları uygulamanın Obama yönetimini siyasi açıdan zor duruma iteceği görüşünde. Colorado’da esrar kullanımına ‘evet’ diyenlerin sayısı, Obama’ya oy verenlerin sayısından fazla. Anketlere göre de Amerikalıların çoğu esrarın yasallaşmasını istiyor:

Jasmine Tyler, “Anketlerde esrara ‘evet’ diyenlerin sayısı her zamankinden fazla. Bu sayı son 10 yılda istikrarlı şekilde arttı. İster tıpta kullanılsın ister keyif amacıyla, esrarın yasallaşmasını isteyenlerin sayısı daha fazla göz ardı edilemez,” diyor.

Colorado ve Washington’daki zaferin uzun sürmeyeceğini düşünen birçok yetkili Obama yönetiminin yasaları ya baştan durdurma kararı alacağını ya da konuyu mahkemeye taşıyacağını tahmin ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG