Erişilebilirlik

Federal Yargıç Trump'ın Yedi Ülke İçin ABD'ye Giriş Yasağını Bozdu


Amerika'da federal yargıç, Başkan Donald Trump'ın nüfuslarının çoğunluğu müslüman olan 7 ülkenin vatandaşlarına getirdiği seyahat yasağı nedeniyle havalimanlarında bekletilen kişilerin sınır dışı edilmesini geçici olarak durdurdu.

New York'taki Bölge Yargıcı Ann Donnelly, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) adlı kuruluşun açtığı davada, Trump'ın kararnamesinin ardından havalimanlarında bekletilenlerin ülkeye alınmalarına hükmetti.

Donnelly verdiği acil kararda, bu kişilerin, yasal haklarının ihlal edildiği yönünde güçlü argümanlar ortaya koyduğunu belirtti.

Trump'ın 27 Ocak Cuma günü imzaladığı başkanlık kararnamesi Irak, Suriye, İran, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarına 90 gün süreyle Amerika'ya seyahat yasağı getirilmesini öngörüyor.

Federal Yargıç Trump'ın Yedi Ülke İçin ABD'ye Giriş Yasağını Bozdu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:04 0:00

Kararnamenin devreye girmesiyle bu yedi ülkenin vatandaşlarının ülkeye alınmayıp havalimanlarında bekletilmesi protesto eylemlerine neden oldu.

New York'taki JFK Havalimanı’nda öğleden sonra daha çok Ortadoğu ülkelerinden gelen uçakların indiği Terminal 4’ün otoparkında toplanmaya başlayan kalabalık akşam saatlerinde bir kaç bin kişiye ulaştı.

Havalimanında bazı Müslüman ülkelerden gelenlerin ülkeye alınmamasını ellerinde pankartlar ve attıkları sloganlar ile protesto eden çok sayıda New Yorklu saatlerce gösteri yaptı ve bu kişilerin ülkeye alınmasını talep etti.

Öte yandan akşam saatlerinde havalimanındaki protesto gösterilerine katılımın artması üzerine polis JFK'ye giden treni kapattı. Kapatma kararı daha sonra New York Valisi Andrew Cuomo havalimanı treninin yeniden açılması talimatını verdi. New York Valisi "New York halkı sesini duyuracaktır" dedi.

Sabah saatlerinden itibaren JFK havalimanında ülkeye girişlerine izin verilmeyen en az 10 kişi olduğu ülke genelinde ise bu sayısının 200'e yakın olduğu belirtiliyor. Ayrıca Mısır’ın başkenti Kahire’de de beş Iraklı ve bir Yemenli havaalanında New York uçuşuna alınmadı. Kararın, JFK Havalimanı'ndan gelen talimatlar doğrultusunda alındığı öğrenildi.

ACLU, havalimanında bekletilenlerden, daha sonra serbest bırakılan iki Irak vatandaşı Hamid Halid Derviş ve Haydar Abdulhalik Alşavi adına Başkan Trump ve Amerikan hükümeti aleyhine dava açtı.

Brooklyn nöbetçi mahkemesinde görülen dava neticesinde hakim, vizesi olup da havalimanlarında tutulan ve girişlerine izin verilmeyen kişilerin ülkeye geçici olarak alınmalarına karar verdi. Karara rağmen İranlı üniversite öğrencisi Vahideh Rasekh'in ABD'ye sokulmadığı ve Türk Hava Yollarının tarifeli seferi ile JFK Havalimanı'ndan İstanbul'a gönderildiği iddia edildi.

Dosya Şubat ayı içerisinde yeniden görüşülecek ancak o zamana kadar bu kişiler Amerika içerisinde kalabilecekler. Şubat'ta görülecek ana davada Başkan Trump’ın imzaladığı kararnamenin anayasaya uygun olup olmadığı tartışılacak.

  • 16x9 Image

    Mehmet Sümer

    Mehmet Sümer, CNN Türk, Haber Türk ve TRT kanallarında haber spikeri, dış haberler muhabiri ve savaş muhabiri olarak çalıştı. TRT Bağdat Temsilciliği ve New York Temsilciliği görevlerinde bulundu. Irak, Ukrayna, Mısır ve Suriye iç savaş ve karışıklıkları başta olmak üzere dünyanın birçok noktasından canlı yayınlar, haber ve röportajlar yaptı. 2016 Aralık ayından bu yana Amerika'nın Sesi kadrosunda görev yapıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG