Erişilebilirlik

FED’e İlk Kadın Başkan Geliyor: Janet Yellen


Amerika Merkez Bankası başkan adayı Janet Yellen
Amerika Merkez Bankası başkan adayı Janet Yellen

Amerika Merkez Bankası'nda 100 yılın ilk kadın başkanı olması beklenen ve Clinton döneminde Beyaz Saray ekonomi danışmanlığı yapan Janet Yellen’in eşi George Akerlof Nobel Ekonomi ödülü almış bir profesör. Çiftin tek oğlu da ekonomi profesörü

Başkan Obama Çarşamba günü bir basın toplantısı düzenleyerek Amerika Merkez Bankası Federal Rezerv Dairesi'nin başkanlığına ekonomi profesörü ve bankanın başkan yardımcısı Janet Yellen'ı aday gösterdi. Başkan, bankanın Ocak ayı sonunda görevden ayrılacak oln başkanı Ben Bernanke'ye minnet duyduğunu söyleyerek teşekkür etti. Barack Obama, Janet Yellen'ın Bernanke'yi aratmayacağından emin olduğunu vurguladı ve deneyimli ekonomiste güveninin tam olduğunu bildirdi.

Janet Yellen da Amerika'nın zor bir dönemden geçtiği günümüzde Merkez Bankası'na büyük görevler düştüğünü belirterek FED'in ekonomiyi koruyacak ve güçlendirecek imkanlara sahip olduğunu ve bunları kullanması gerektiğini vurguladı. İşsizliğe en kısa zamanda çözüm bulunmasının şart olduğunu kaydeden Janet Yellen'ın atamasının Kongre'nin onayından geçmesi gerekiyor. Uzmanlar Yellen'ın uzun deneyimine rağmen Cumhuriyetçi Kongre üyelerinden tepki görebileceğini söylüyor.

Başkan Obama’nın Federal Rezerv Dairesi olarak bilinen Amerika Merkez Bankası başkanlığına aday gösterdiği Janet Yellen, 2010 yılından buyana bankanın başkan yardımcısı. Yellen da FED’in şimdiki başkanı Ben Bernanke gibi düşük faiz politikalarını kuvvetle destekleyen bir ekonomist. Bernanke'nin görev süresi 31 Ocak'ta dolacak.

1946 yılında New York’un Brooklyn ilçesinde doğan Yellen, doktorasını Yale Üniversitesi’nde yaptı. Yıllarca San Fransisco’daki Berkeley Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olarak ders veren Janet Yellen, ardından San Fransisco Merkez Bankası başkanlığı görevinde bulundu. Bu banka FED’in Amerika’nın 12 eyaletindeki merkez bankalarından biri.

Janet Yellen, 1990’larda Başkan Bill Clinton döneminde Beyaz Saray ekonomi danışmanlığı yaptı. Dış İlişkiler Konseyi ve Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi üyesi olan Yellen, Harvard Üniversitesi ve Londra’daki Londra Ekonomi Üniversitesi’nde de ders verdi.

Bazı uzmanlara göre Yellen’in Amerika Merkez Bankası’ndaki uzun iş tecrübesi, yatırımcılara güven verebilir. Bu yüzden Başkan Obama’nın Yellen tercihi yerinde bir seçim olarak değerlendiriliyor. Ancak Cumhuriyetçiler’in Kongre’de atamayı zorlaştırması bekleniyor.

Eğer Amerika Merkez Bankası başkanlığına (FED) atanması Kongre’nin onayını alırsa, halen bankanın Başkan Yardımcısı olan Janet Yellen, FED’in 100 yıllık tarihinde bu görevi üstlenen ilk kadın olacak.

Janet Yellen’ın ailesi ekonomiyle iç içe. Yellen’ın eşi George Akerlof, Nobel ödüllü ünlü bir ekonomist ve Berkeley Üniversitesi’nde profesör. Yellen-Akerlof çiftinin tek oğulları da ekonomi profesörü.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG