Erişilebilirlik

FED Kredi Piyasalarındaki Pürüzleri Gidermek İçin Yine Devrede 


ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell
ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell

Amerikan Merkez Bankası FED, diğer ülkelerin merkez bankalarına hazine bonosu karşılığında dolar borç vererek küresel kredi piyasalarındaki tıkanıklıkları bir kez daha giderme girişiminde bulunuyor.

FED'in bugünkü hamlesi, borçlanma oranlarını düşük tutmak ve Corona virüsü salgınının yarattığı kriz karşısında mali piyasaların işlemesini sağlamak için attığı son sert adım. Salgın nedeniyle Amerika ve dünyada ekonomik faaliyetlerin durma noktasına gelmesi, bazı bankaların ve şirketlerin borçlanmasını zorlaştırdı. FED ise küresel mali sistemi desteklemek amacıyla borçlanmayı kolaylaştırmaya ve güveni arttırmaya çalışıyor.

Yeni borçlanma programı, başka merkez bankalarının hazine bonosu satmak zorunda kalmadan dolara erişmesini sağlamayı hedefliyor. Hazine bonolarının yüksek miktarda satışı faiz oranlarının ve getirinin tırmanmasına, buna bağlı olarak borçlanma maliyetinin artmasına yol açıyor. FED, bunu önlemeye çalışıyor.

Yabancı merkez bankaları, normalde, kendi ülkelerindeki bankalara dolar borç veriyor. FED, kısa süre önce de 14 yabancı merkez bankasıyla olan swap hatlarının kapsamını genişletmişti. FED'in açıkladığı son program ise merkez bankalarının FED'e hazine bonosu satmasını sağlayacak. FED ve merkez bankaları arasında yapılacak repo anlaşması uyarınca bankalar, hazine bonolarını gelecek yıl geri satın alacak.

Corona virüsü salgını krizi dünya ekonomilerini ve mali piyasaları alt üst etmeye devam ederken bankalar ve diğer mali kuruluşlar nakit elde edebilmek için hazine bonosu ya da diğer tahvilleri satmaya çalışıyor. Ancak bankaların müşteri bulma çabası, mali piyasalarda tıkanıklığa yol açıyor. FED'in denizaşırı borçlanma programı ise yabancı merkez bankaların satış yapmak zorunda kalmadan hazine bonolarını nakit paraya çevirmesine imkan tanıyacak.

FED'in 6 Nisan'da başlayacak programı en az altı ay devam edecek.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG