Erişilebilirlik

FED'in Faiz Kararının Etkileri Neler Olacak?


FED'in Faiz Kararının Etkileri Neler Olacak?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:26 0:00

Piyasalardaki son durumu Aslı Pelit’e değerlendiren Amerika’nın Sesi ekonomi muhabiri Jill Malandrino, Merkez Bankası FED’in faiz kararına ilişkin görüşlerini aktardı.

Malandrino, Merkez Bankası'nın faiz oranını beklentiler doğrultulusunda % 0,25 yükseltti belirtti ve toplantı sonrası bazı yeni bilgilerin de verildiğine işaret etti.

Bunlardan ilki, 2017 yılında ABD ekonomisinde büyüme kaydedileceğini tahmin ettikleri. Kurul, İşsizliğin 2019’a kadar %3,8 düşmesi beklediklerini açıklarken, enflasyon konusunda iyimser olmayan tahminler belirttiler.

Malandrino enflasyonla ilgili şunları söyledi: "İlginç bir noktaya değinmek istiyorum: 90’lı yılların sonunda Amerikan ekonomisi -- ki bu dönemde meşhur Alan Greenspan Merkez Bankası’nın başındaydı -- işsizlik o dönemde %4’ün altındaydı, fakat enflasyon yoktu ve maaş artışı da olmuyordu. Şu anda da aynı durumdayız. Ama 1999’dan bu yana ne değişti? Birçok önemli varlığın değeri suni olarak arttırıldı. Merkez Bankası şimdi de aynı yolu izliyor, bazı analistler bu duruma şüpheyle bakıyorlar ve ben de merak ediyorum aslında bu plan işleyecek mi diye. Beraber göreceğiz."

Piyasaların faiz kararına sevindiğini söyleyen Malandrino, faiz oranının normal vatandaşa olan etkilerinin ne olacağına da değindi.

Kredi kartlarının faiz oranlarının artacağını belirten Malandrino, faiz kararının şu anda ekonomide var olan borcun üzerine 1,5 milyar Dolar daha fazla borç ekleyeceğini söyledi.

Malandrino'ya göre, özellikle değişken faizli konut kredisi alanların ödemeleri yılda 150 dolar civarında artacak. Kişilerin maaşlarının artmadığı Amerika'da bu ailelerin başka alanlardan bütçelerini kısması anlamına geliyor.

Mallandrino, aynı durumun, öğrenci kredisi olanlar için de geçerli olduğunu söylüyor.

Mallandrino banka sektörünün nasıl etkileneceğini ise şu sözlerle açıkladı: "

Faiz toplantısı öncesinde, hatta uzun bir süredir banka sektörü hisselerinin beklentilerin üzerinde değerlendiğini görüyoruz. Neden? Çünkü bankalar faiz oranı arttıkça kendi faiz oranı eşiklerini arttırabiliyorlar ve dolayısıyla gelirleri de artıyor. O yüzden de birçok yatırımcının banka sektörüne yatırım yaptığını görüyoruz. O yüzden de evet, banka sektörü faiz oranı arttıkça bu durumdan yararlanacak bir sektör kesinlikle. Faiz oranı artışı teknoloji sektörüne mesela aynı pozitif etkiyi getirmez. Bazen tüketim sektörüne yararlı olabilir ama maaşların sabit kalması muhtemelen tüketicilerin daha az tüketmesi anlamına gelebilir. Pozitif etkilenecek sektörün başını kesinlikle banka sektörü çekiyor ve eğer faiz oranı düşürülürse --ki yakın bir gelecekte bunun olma olasılığı çok düşük - o zaman banka sektörünün olumsuz etkilendiğini görürüz."

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG