Erişilebilirlik

“FED’den Yüzde 1'lik Faiz Arttırımı Bekleniyor” 


ABD Merkez Bankası (FED) binası
ABD Merkez Bankası (FED) binası

ABD’de enflasyon oranının son 40 yılın zirvesine ulaşmasıyla birlikte gözler Temmuz ayında ABD Merkez Bankası’nın (FED) alacağı faiz kararına çevrildi. 26-27 Temmuz’da yapılacak FED Açık Piyasa Komitesi toplantısının ardından açıklanacak faiz kararı tüm dünyada merakla bekleniyor.

Stüdyo VOA yayında Amerikan ekonomisi ve küresel piyasalardaki gelişmeleri değerlendiren New York’tan yatırım uzmanı Altan Ergün, piyasaları derinden etkileyen FED faiz kararıyla ilgili olarak, Temmuz’da yüzde 1'lik faiz arttırımına kesin gözüyle bakıldığını ifade etti.

“FED’den Yüzde 1'lik Faiz Arttırımı Bekleniyor” 
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:50 0:00

Altan Ergün, “FED, özellikle Temmuz'daki toplantısında faizleri yüzde bir arttırarak, piyasalardaki sıkışmayı sağlamış olacak. Tabi en önemli diğer faktörlerden biri de FED'in faiz arttırımını bitirdikten sonra, FED faiz oranlarının nerede olacağıyla ilgili beklentiler. Bunun da yüzde 2-2 buçuk bandından şu anda yüzde 4'e kadar yaklaştığını görüyoruz. Bir nevi FED yine yakın zamandaki artışlarla belki de yılın sonuna doğru yüzde 4'lük para maliyetindeki artışı sağlayarak, piyasalardaki daralmayı da sağlayarak enflasyonla mücadelesinde Amerikan ekonomisini krize sokma babında olsa bile başarı sağlamış olacak” şeklinde konuştu.

FED Haziran ayında faizleri 0,75 baz puan arttırarak, yüzde 1,75'e yükseltmiş, böylece son 28 yılın en yüksek faiz artışına gidilmişti.

2 gün sürecek ABD Merkez Bankası (FED) Açık Piyasa Komitesi toplantısının ardından açıklama 27 Temmuz'da yapılacak.

Öte yandan, Amerika'da Haziran ayında tüketici fiyatları artışının devam etmesi ve benzin ve gıda fiyatlarının yükselişini sürdürmesi ile enflasyonda son 40 yılın en büyük yıllık artışı görüldü. Son 12 ayda tüketici endeksi yüzde 9,1 arttı.

Yatırım uzmanı Altan Ergün, özellikle kiralardaki artışın bazı eyaletlerde yüzde 30'a kadar çıktığı göz önüne alındığında gerçek rakamın yüzde 9,1’den daha yüksek olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Ergün, söz konusu enflasyon oranının Amerika'daki tüketici harcamalarını da değiştirdiğini söyledi.

“Bu durumun negatif bir varlık etkisi yarattığı için piyasaların işleyişinde bir durmaya doğru gittiğini görmekteyiz“diyen Ergün, Amerika'da piyasaların ciddi bir yavaşlamayla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Ekonomistlerin enflasyonun tavan yaptığını ve bu çeyrekten başlayarak yavaşlamaya doğru gideceğini düşündüklerini ancak bunun gerçek olmadığının ve daha zamana ihtiyaç olduğunun anlaşıldığını söyleyen Altan Ergün, ABD Merkez Bankası’nın daha agresif para politikalarına doğru ilerlemesi gerektiğiyle ilgili beklentilerin de piyasalara yansıdığını vurguladı.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG