Erişilebilirlik

FED Faizi 75 Baz Puan Arttırdı


ABD Merkez Bankası FED
ABD Merkez Bankası FED

ABD Merkez Bankası FED, beklenen faiz kararını açıkladı. FED, enflasyonla mücadele kapsamında faizleri 75 baz puan daha arttırma kararı aldı.

ABD Merkez Bankası, iki gün süren toplantılarının ardından bugün faiz kararını açıkladı. FED’in, bu faiz kararı sonrasında da artışlara devam etmesi bekleniyor.

Beklentiler yıl sonuna kadar ABD’de faizlerin, yüzde 3’ün üzerine çıkması. Uzmanlar önümüzdeki yıl faizlerin, enflasyonun kontrol altına alınmasıyla birlikte yeniden gerilemeye başlayacağını tahmin ediyor.

ABD’nin en büyük bankalarından biri olan Bank of America da gelecek yıla ilişkin olarak faiz indirimi kararları beklediğini dile getirdi. BOA'nın beklentisi faizlerin önümüzdeki yaz aylarından sonra düşürülmeye başlaması yönünde.

Faiz arttırımlarının resesyonu tetiklemesinden endişe edilirken resesyonun önlenmesi için önümüzdeki yıl, faiz indirimlerine gidilmesi beklentileri de artıyor.

Öte yandan küresel piyasalarda COVID-19 salgını sonrası tam anlamıyla toparlanmanın sağlanamamış olması, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ortaya çıkan enerji ve gıda krizi riskleri nedeniyle ABD’de yükselen enflasyon ve faiz oranları sebebiyle resesyon endişesi sürüyor.

ABD’de enflasyon yıllık bazda yüzde 9,1'le son 41 yılın en yüksek oranına ulaştı. FED, enflasyonla mücadele için faiz arttırımlarına yıl başından bu yana devam ediyor.

Powell: "ABD'nin şu anda bir resesyonda olduğunu düşünmüyorum"

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell faiz kararının açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, ekonominin gelecekteki gidişatı hakkında net bir görünürlüğünün olmaması nedeniyle FED'in, politikalarının yönü hakkında güvenilir rehberliği ancak "her bir toplantı" bazında sunabileceğini söyledi.

Powell, şu anda normalden çok daha büyük boyutta bir belirsizliğin bulunduğuna işaret ederek, bu durumun da, yetkililerin geçmişte olduğu gibi faiz oranlarının düzeyi ve gidişatı konusunda uzun vadeli bir yol haritası sunamayacağı anlamına geldiğini belirtti.

Powell, ABD'nin şu anda bir resesyonda olduğunu düşünmediğini de kaydetti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG