Erişilebilirlik

FDA Küçük Çocuklar İçin COVID Aşısını Onayladı


Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 5 yaş ve altındakiler için iki ayrı firmanın ürettiği elçi RNA aşılarına izin vererek ABD’de milyonlarca çocuğun aşılanmasının önünü açtı.

FDA, 6 ay ile 4 yaş arasındaki çocuklar için Pfizer/BioNTech, 6 ile 17 yaş arasındaki çocuklar içinse Moderna'nın ürettiği aşıların kullanımına onay verdi. Pfizer/BioNTech aşısı, 5 yaş üzerindeki çocuk ve gençler için daha önce onay almıştı.

Beyaz Saray yetkilileri, 5 yaş altındaki çocuklar için aşıların önümüzdeki haftadan itibaren hazır olabileceğini bildirdi. ABD’deki eczane zincirleri, aşıların dağıtımı için hazır olduklarını önceden bildirmişti.

Aşıların kullanımına ilişkin tavsiyede bulunması gereken ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) tavsiye kurulunun bugün ve yarın toplanması bekleniyor.

Birçok anne baba çocuklarını aşılatmak için isteklilik gösterirken aşılara talebin ne kadar güçlü olacağı net değil. Pfizer/BioNTech aşısı, Ekim ayında 5-11 yaş arasındaki çocuklar için onay almıştı. Ancak federal verilere göre bu yaş grubunun sadece yüzde 29'u tam olarak aşılandı.

FDA Başkanı Robert Califf, yaptığı açıklamada, "Çocukların sorumluluğunu üstlenenler, bu COVID-19 aşılarının güvenli ve etkili olduklarından ve dairenin verilerin değerlendirilmesini tam olarak yaptığından emin olabilirler" dedi.

Halk sağlığı yetkilileri ve uzmanlar, Corona virüsünün Omicron varyantı nedeniyle kış aylarında enfeksiyon vakası sayısının artmasıyla çok sayıda küçük çocuğun da virüse yakalandığını, ancak doğal bağışıklığın zaman içinde azaldığını, vakalar yeniden artmaya başladığı zaman aşıların hastaneye yatışları ve ölüm vakalarını önleyeceğini söylüyor.

Pfizer/BioNTech ve Moderna, küçük çocukları kapsayan yaş grupları arasında aşıların güvenlik kaygısı yaratmadığına ilişkin veriler sunmuş ve aşılar, güçlü bağışıklık tepkisi oluşturmuştu.

XS
SM
MD
LG