Erişilebilirlik

FBI’ın Komünist Avının 68. Yıldönümü


Federal Soruşturma Dairesi FBI, 8 Haziran 1949’da, bazı Hollywood yıldızlarının da aralarında bulunduğu ünlü simaların Komünist Parti üyesi olduklarını iddia eden bir rapor yayınlamıştı. Raporun yarattığı paranoya, İkinci Kızıl Tehlike olarak hatırlanıyor.

Raporda listelenen isimler arasında Frederic March, John Garfield, Paul Muni, Edward G. Robinson, Paul Robeson ve yazar Dorothy Parker da vardı.

Zamanın FBI Başkanı J. Edgar Hoover, Hollywood’daki iktidar karşıtı muhaliflerin adını açığa çıkarmak için Temsilciler Meclisi’ndeki “Amerikanlık Dışı Faaliyetler Komisyonu”yla işbirliği yapıyordu.

Kongre, 1947’de 10 Hollywood yazar ve yönetmenini, siyasi eğilimlerini açıklamayı ya da Hollywood’daki diğer komünistleri ifşa etmeyi reddettikleri gerekçesiyle itaatsizlikle suçladı. “Hollywood Onlusu” olarak anılan bu 10 kişi, farklı oranlarda hapis cezasına çarptırılmıştı.

Belgeselin yönetmeni John Berry de kara lisyete alınmış, 1950’de serbest bırakılmıştı.

FBI raporu, “gizli muhbir”lerin suçlamalarına dayandırılıyor, daha sonraki yıllarda son derece kuşkulu olarak değerlendirilen analizlerle destekleniyordu.

“McCarthycilik”

Wisconsin eyaletinden Cumhuriyetçi Partili Senatör Joseph McCarthy, komünizmin Amerika’da yayıldığı korkusunu topluma dayatanların başında geliyordu. Kongre’de oturumlar düzenleyen McCarthy, hükümette çalışan çok sayıda komünistin isimlerini bildiğini iddia ediyordu.

Hiçbir kanıt sunmadan suçlamalarda bulunan Senatör McCarthy, iftiralarla birçok Amerikalı’nın itibarını zedeledi, kariyerlerlerine büyük zarar verdi.

“Sizin hiç namus anlayışınız yok mu, bayım?”

Joseph McCarthy, 1954 yılının bahar aylarında Amerikan Ordusu’nu da karşısına aldı. Orduya, gizli bir tesiste güvenlik önlemlerinin gevşek olduğu suçlamasını yöneltti.

Amerikan Ordusu, suçlamalarla mücadele etmek için Bostonlu avukat Joseph Welch’le anlaştı.

McCarthy, 9 Haziran 1954’te düzenlenen oturumda, Welch’in ekibindeki avukatlardan birinin komünist bir örgütle ilişkisi olduğu iddiasında bulundu.
Welch, evlerinde televizyonları başında oturumu şaşkınlık içerisinde izleyen Amerikan kamuoyu önünde öfke patlaması yaşadı ve McCarthy’nin ahlaki değerlerini sorguladığını söyledi.

Bu yüzleşme, McCarthy’nin kariyerinin sonunu getirdi. McCarthy o tarihten sonra partisi içinde ve Kongre’de dışlanmaya, basın tarafından önemsenmemeye başladı.

McCarthy, bu olaydan üç yıl sonra, 48 yaşında öldü.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG