Erişilebilirlik

FBI'dan Olay Yeri İncelemelerine Yeni Uygulama


FBI'dan Olay Yeri İncelemelerine Yeni Uygulama
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Amerika çapındaki FBI laboratuvarları, 1 Ocak 2017’den itibaren olay yeri DNA incelemelerine yeni bir uygulama getirdi. Yeni metot, birbiriyle akrabalığı olmayan iki insanın aynı DNA profiline sahip olmasının istatistiksel olasılığını büyük ölçüde düşürecek.

Polisiye televizyon dizilerinin müdavimleri iyi bilir: Suç mahallerindeki biyolojik materyallerden alınan numunelerin başka suçluların DNA’larından oluşan veri tabanlarıyla karşılaştırılması, vakaların çözüme kavuşturulmasında etkili bir yöntemdir.

İnsan genomu, yaklaşık 3 milyar çift nükleobaz içerir. Tüm bunları incelemek mümkün değildir. Forensik laboratuvarları bunun yerine DNA dizilerine bakar.

Bir suç mahallinden alınan kanıtların test sonuçlarının ülkenin her yerinde aynı sonucu vermesi için, FBI, 1997 yılında, ulusal standart olarak 13 DNA belirteci saptadı.

Ancak aradan geçen 20 yılda bazı değişiklikler oldu.

Mike Coble, “Ulusal DNA veri tabanımız, yıllar içinde 16 milyon profile çıktı. Sadece 13 DNA belirtecine bakmak, bazı sorunlar ortaya çıkarmaya başladı. Çok küçük de olsa birbiriyle akraba olmayan iki kişinin aynı DNA profiline sahip olması olasılığı gündeme geldi” diyor.

FBI, 1 Ocak 2017’den itibaren DNA belirteci sayısını 20’ye yükseltti. Bu hamle, sadece numunelerin eşleştirilmesi metodunu geliştirmekle kalmıyor, hatalı eşleşme olasılığını da düşürüyor.

Yedi yeni DNA belirtecinin üçü, Washington yakınlarındaki Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüleri NIST’te geliştirildi.

Uzman Coble, “Görevlerimizden biri, Amerika çapındaki adli tıp laboratuvarlarına standart referans materyalleri sunmak. Laboratuvar tüpleri içinde DNA örnekleri satıyoruz. Amerika’daki tüm adli tıp laboratuvarlarının her yıl DNA örneklerini deneyden geçirip bizden aldıkları DNA’larla aynı sonuçları elde ettiklerinden emin olmaları gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

DNA belirteç eşleştirmeleri tek tek elle de yapılabilir.

Ancak laboratuvarlar, eşleştirme sürecini hızlandırmak için makinalar kullanıyor.

Ulusal Standartlar Enstitüsü ve diğer laboratuvarlar şimdi de bu teknolojinin gelecek neslini tasarlıyor. Forensik bilimciler, dev paralel eşleştirme adı verilen bu teknikle, göz ve saç rengi, boy ve hatta yaş gibi kriterleri test edebilecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG