Erişilebilirlik

FBI: ‘Telefonun Şifresini Kırdık’


Amerika Adalet Bakanlığı, geçen yıl San Bernardino’da terör saldırısında bulunan militanın iPhone cep telefonunun şifresini kırdıklarını bildirdi. Bakanlık, daha önceden Apple firmasından bunu talep etmiş ve ‘mahremiyet mi yoksa güvenlik mi?’ tartışmaları gündeme gelmişti.

Apple firması, San Bernardino saldırganının iPhone cihazına erişim sağlaması için savcılık tarafından mahkemeye verilmiş ve Apple’ın bu konuda yardım etmesi gerektiğine karar verilmişti.

Apple ise, şifre güvenlik programlarının deşifre edilebilmesi için yeni bir yazılımın gerektiğini belirtip, mahkeme kararına karşı çıkmıştı.

Ancak Federal Soruşturma Bürosu (FBI) uzmanları telefondaki bilgilere erişim sağlayınca Adalet Bakanlığı dilekçesini geri çekti.

FBI’ın, Apple’ın yardımı olmadan, saldırganın iPhone’una erişebilmesi, yasal açıdan yeni soruları da doğurdu. Apple’ın avukatları, Apple’ın, telefonun hangi yollarla deşifre edildiğini bilmek istediklerini söyledi.

Ancak, dava dilekçesinin geri çekilmesi, Apple’ın yasal olarak böyle bir talepte bulunmasını engelleyebilir. FBI’ın iPhone’un şifre güvenlik programını başka bir yöntemle kırması ise, Apple kullanıcıları arasında, şirketin ürünlerinin ne kadar güvenli olup olmadığı yolundaki soruları da gündeme getireceğe benziyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG