Erişilebilirlik

Obama: 'Sony Hata Yaptı'


FBI, "Röportaj" filminin yapımcı firması Sony'ye düzenlenen siber saldırıdan Kuzey Kore'nin sorumlu olduğunu açıkladı
FBI, "Röportaj" filminin yapımcı firması Sony'ye düzenlenen siber saldırıdan Kuzey Kore'nin sorumlu olduğunu açıkladı

Yıllık olağan basın toplantısı için basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Obama, Sony Film yapım şirketinin filmi geri çekmesini " hata" olarak niteledi

Amerika Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'nin Sony'ye yönelik siber saldırısı sonrasında, yapım şirketinin filmin Noel'de gösterime girmesini iptal kararını hata olarak niteledi:

"Sony, filmi geri çekmekle hata yaptı. Keşke önce benimle irtibata geçselerdi."

Yıllık olağan basın toplantısı için basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Obama, 'Bir diktatörün burada,Amerika’da sansür uygulamasına izin veremeyiz' diye konuştu.

Kuzey Kore’nin siber saldırıyı başka bir ülke işbirliğiyle gerçekleştirildiğine dair ellerinde bir delil olmadığını da kaydetti.

ABD Başkanı'nın bu açıklaması öncesinde Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Sony firmasına yapılan siber saldırının arkasında Kuzey Kore'nin olduğunun belirlendiğini açıklamıştı.

FBI’dan Cuma günü yapılan yazılı açıklamada Sony film yapım şirketine yönelik yapılan siber saldırıdan Kuzey Kore hükümetinin sorumlu olduğu yönünde ellerinde ciddi deliller olduğunu bildirdi.

Amerika’nın önde gelen yapım şirketlerinden olan Sony’e yapılan siber saldırı şirketin tüm kayıtlarının ortaya çıkmasına neden oldu. Yapım şirketi, bu saldırı sonrası gelen tehditler nedeniyle, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a suikast girişimini konu alan komedi filmini yayınlamaktan vazgeçti.

İnternet güvenliği uzmanlarına göre benzer siber saldırıları gelecekte daha sık görmek mümkün.

Sony Yapım’ın “Röportaj” adlı filminde, Kuzey Kore’nin diktatör lideri Kim Jong-un’la röportaj yapacak olan iki uçarı Amerikalı gazeteciye CIA tarafından suikast yapma görevi verilmesi konu alınıyor.

Film nedeniyle Kuzey Koreli yetkililer Temmuz ayında Birleşmiş Milletler’e şikayette bulundu. Kasım ayı sonunda, filmin yapımcısının bilgisayarları hacklendi.

Düzenlenen siber saldırı sonrası, Sony firmasına ait filmler çalınarak, izinsiz olarak internet ortamında yayınlandı. Şirket içindeki tüm özel elektronik posta ve yazışmalar da ortaya çıkarıldı. Sony yapım firması, bu saldırı nedeniyle milyonlarca dolar zarara uğradı.

Küresel Güvenlik (Globalsecurity.org) adlı internet güvenlik şirketinden George Smith’e göre asıl önemli konu internet sistemi içinde var olan zaaflar. Sony’nin uğradığı siber saldırının sadece buzdağının görünen kısmı olduğunu belirten Smith, bu olay öncesinde de bankaların ve Las Vegas’taki bir kumarhanenin de aynı şekilde saldırıya uğrayarak, mağdur olduğuna dikkat çekiyor.

Smith’e göre Sony gibi büyük şirketlerin sanal güvenliğini sağlamak zor. Çünkü internet ağı giderek daha da karmaşık hale geliyor ve güvenlikten sorumlu kişiler bile ne yapılması gerektiği konusunda emin değil. Durumun bu şekilde devam edeceğini ve insanların bu karmaşıklığa artık alıştığını belirten Smith, gelecekte bu durumu değiştirecek herhangi bir gelişme beklenmediğini belirtiyor.

JMORE Connection adlı teknoloji firması uzmanı John Morley ise sorunun çözümünün siber korsanların her zaman bir adım önünde olmak olduğunu belirtiyor. Morley, teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiğini ve bu teknolojiye ayak uydurarak, siber saldırılara karşı yazılımların düzenli olarak güncellenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Sony’nin maruz kaldığı siber saldırıyı da değerlendiren Morley, korsanlara şirketin içinden birileri tarafından destek verildiğini ve bunun resmi yetkililer tarafından da doğrulandığını savunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG