Erişilebilirlik

FBI: ‘IŞİD Terörüne Karşı Uyanık Olun’


FBI Direktörü James Comey, IŞİD’ in dünyada ve Amerika’da yeni terör eylemlerinin peşinde olduğunu söyledi. Comey, IŞİD terörüne karşı Amerikan halkını uyanık olması konusunda uyardı ve terör tehditleri nedeniyle endişelenen Amerikalılar'a, “Teröre karşı duyarlı ve uyanık olun ama panik yapmayın” dedi.

‘IŞİD yeni küresel saldırılar peşinde’

New York Polis Teşkilatı (NYPD) ve Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) terörle mücadeleye karşı oluşturduğu ortak ekibin kuruluşunun 35’inci yılı için düzenlenen etkinliklere katılan Comey, terörle mücadeleyle ilgili konferansta konuştu. FBI Direktörü Comey, konuşmasında, IŞİD’ in büyük saldırılar yerine sosyal medya aracılığıyla kazandığı radikal sempatizanlarını kullanarak dünyanın birçok yerinde küçük çaplı küresel terör eylemleri hedeflediğini söyledi.

Özellikle sosyal medya aracılığıyla propaganda yaparak bazı radikallerin kendi eylemlerinden ilham almasını sağladığının ve bu radikal sempatizanlara küçük çaplı eylemler yaptırmanın peşinde olduğunun altını çizen Comey, bu saldırıların Amerika’da da gerçekleşebileceğini vurguladı. Amerikan halkını terör tehlikesine karşı duyarlı olması yönünde uyardı, “Panik olmayın, ama uyanık olun” dedi. Bu tür terör eylemlerine örnek olarak San Bernardino’da düzenlenen terör eylemini ve beş Amerikan deniz piyadesinin Chattanooga’da düzenlenen saldırıda öldürülmesini örnek gösterdi.

Comey, San Bernardino’ da terör saldırısını düzenleyen çiftin, bir IŞİD hücresiyle bağlantısını saptayacak delillere henüz ulaşmadıklarını belirtti, “California’da 14 kişiyi öldüren çiftin bir terör hücresine bağlı olduklarını gösteren delil yok. Çiftin sadece IŞİD teröristlerinden ilham alarak bu eylemi yaptığına inanıyoruz” dedi.

Comey, 50 ayrı eyalette IŞİD’ den ilham alıp yapılabilecek terör saldırılarına karşı şu anda yüzlerce araştırma yapıldığını belirtti.

IŞİD’in üç stratejisi

IŞİD’ in üç temel terör stratejisi olduğunu belirten Comey, bu stratejileri şöyle açıkladı; ”Ortadoğu’ya savaşçı kazandırmak, kendilerinden ilham alan sempatizanlara terör eylemi yaptırmak ve eğitilen teröristlere Avrupa ve Amerika’da terör eylemleri yaptırmak” diye açıkladı.

Örgütün sosyal medyayı çok iyi kullandığını belirten Comey, IŞİD’ in sempatizanları ile Twitter ve şifreli e-mail aracılığıyla iletişime geçtiğini söyledi. Teknoloji firmalarına çağrısını yineleyen Comey, mahkeme kararıyla bile ulaşamayacağımız aletler ve servisler yaratmaktan vazgeçin, kişisel bilgilerin mahremiyetine dokunmadan teknoloji firmalarıyla teröre karşı ortak çalışabiliriz” dedi.

IŞİD’in gözü New York’ta

New York Emniyet Müdürü Bill Bratton, konferansta yaptığı konuşmada, son yıllarda Boston, Texas, Paris ve son olarak da San Bernandino’ yu hedef alan terör saldırılarına dikkati çekerek, “Teröristlerin gözü New York’ta, onlar için en önemli ödül New York” dedi.

Emniyet Müdürü Bratton, “Daha önce New York’a terör saldırısı yaptılar, tekrar denemek istiyorlar. 1994 yılında polis müdürlüğüm döneminde zamanımın sadece yüzde ikisini teröre karşı mücadeleyle geçirdim. İlk Dünya Ticaret Merkezi saldırısında onları yakaladığımızı ve işin bittiğini zannettik. Tamamen yanılmışız. Şimdiki emniyet müdürlüğü dönemimde zamanımın yüzde 2’sini değil yüzde 40’ını teröre ayırıyorum” diye konuştu.

‘IŞİD çok tehlikeli’

New York’ta terörle mücadele konusunda aldıkları yeni önlemleri de anlatan New York Emniyet Müdürü Bratton, şu bilgiyi verdi:

“Kamerayla kayıt sistemimizi geliştirdik. Yeni algoritmik sistemle sahipsiz paketleri analiz edebiliyoruz. FBI ile birlikte oluşturduğumuz terörle mücadele eşgüdüm güçleriyle, New York’ta görevli diğer 65 güvenlik gücü kuruluşuyla işbirliği yapıyoruz. New York’u teröre karşı korumak için her şeyi yapıyoruz. Terörle mücadele etmek için hazır ve karşılık verebilecek düzeyde olmamız gerekiyor. Terörle mücadele için yeni kurduğumuz CRC timleri özel silahları, teknik gereçleri ve dinleme ve kayıt cihazlarıyla görevde. Bu özel stratejik terörle mücadele timlerine bağlı 500 polis 24 saat görevde. Ayrıca devreye soktuğumuz, olaylara anında karşılık verebilecek özel SRG timlerine bağlı özel eğitimli 660 polis devriye ekiplerine destek veriyor. Acil müdahale ekiplerimiz ESU birlikleri de sanırım Amerika’da en yetenekli, en donanımlı, en iyi eğitimli ve en tecrübeli kurtarma timi niteliğini taşıyor. IŞİD terörüne karşı koyabilmek ve önleyebilmek için bu yetenekte güce ihtiyacımız var. IŞİD bir propaganda makinası ve çok tehlikeli. Paris saldırılarında ilham alarak Queens’de bir polis memurumuza saldırdılar. Manhattan’da 4 Temmuz etkinliklerine saldırmak istediler, engelledik.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG