Erişilebilirlik

FBI’dan Apple’a Daha Önce de Talepler Gelmiş


Apple, FBI’ın son be; ay içinde kendilerinden, 10’dan fazla telefonu kırmalarını istediğini açıkladı. Şirket, FBI’dan San Bernardino’da yaşanan katliamla ilgili gelen talebin, bundan sonra daha fazla talebe yol açacağını savunuyor.

Kamuoyu erişimine açılan dava kayıtlarına göre Apple avukatları, şirketin California, Illinois, Massachusetts, Ohio ve New York eyaletlerinde iPhone 3s’ten iPhone 6 Plus gibi daha gelişmiş güvenlik ve mahremiyet önlemleri olan birçok modeline yönelik talepler aldığını açıkladı.

Apple ve FBI arasında geçen hafta California’da bir hakimin Syed Rizwan Faruk’un iş telefonuna girilebilmesi için şirketin yardımını talep etmesinden bu yana hararetli bir tartışma yaşanıyor.

Faruk ve karısı Tefşin Malik, Aralık ayında California’nın San Bernardino kentinde 14 kişiyi öldürmüştü.

Apple FBI’ın yardım talebini reddederek, bu talebin şirketin güvenlik önlemlerinin anahtarını istemek anlamına geldiğini belirtti. Şirket, bu yöntemlerin yanlış kişilerin eline düşmesi durumunda çok sayıda Apple kullanıcısının telefonlarına giriş yapılacağını belirtti.

Şirket, Obama hükümetinin konuyla ilgili Kongre’den yeni bir yasa çıkarması gerektiğini söylüyor. Ancak, Adalet Bakanı Loretta Lynch, devletin talebine emsal oluşturan kararlar olduğunda ısrarlı.

Temsilciler Meclisi Tahsis Komisyonu’nda konuşan Lynch, Amerikan adalet sisteminde bağımsız bir hakimin, belirli bir aygıtın kanıt oluşturduğuna inanması durumunda sınırlı bir arama emri vermesinin geçmişe dayanan bir prensip olduğunu belirtti.

Apple’ın cuma gününe kadar talebe itirazını mahkemeye bildirmesi gerekiyor. Duruşma tarihi ise 22 Mart olarak öngörülüyor.

Tartışma gerçekte devletin emniyet ve hukuk yetkililerinin uzun süredir şikayet ettiği bir konuya örnek oluşturuyor. Şirketlerin giderek karmaşıklaşan şifre yöntemleri, suçluların teknoloji kullanımı ile ilgili soruşturmaları daha zor hale getiriyor. Apple, 2014’te kamuoyunun dijital mahremiyetle ilgili kaygıları nedeniyle aygıtlarındaki şifre güvenliğini güçlendirmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG