Erişilebilirlik

FBI Başkanı: ‘Clinton Konusunda Doğru Olanı Yaptım’


Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey, başkanlık seçimlerine 11 gün kala Hillary Clinton’ın e-postaları hakkında yeni soruşturma başlatıldığını açıklayarak seçimlere etki ettiği suçlamalarına karşı kendini savundu. Comey, seçimlere etki etmiş olabileceği düşüncesinin “hafif mide bulandırıcı” olduğunu söyledi ancak “doğru karar” verdiğini belirtti.

Senato Adalet Komisyonu’nda düzenlenen oturumda konuşan Comey, Clinton hakkındaki soruşturmanın tamamlanmasından aylar sonra yeni bir soruşturma açıldığını açıklayıp açıklamama üzerinde çok kafa yorduğunu anlattı. Ama neticede bu bilgiyi Kongre’den gizlemenin “felaket” olacağı kanaatine vardığını ifade eden Comey, “Zor bir seçimdi ama hala doğru kararın bu olduğuna inanıyorum” dedi.

FBI, normalde sonuca etki etmemek için bir seçimden kısa süre önce adaylarla ilgili soruşturmaları genelde açıklamamaya gayret eder. Ancak Comey, yeni soruşturmanın Trump’ın seçimleri kazanmasına yardım edebileceği ihtimalini “bir an olsun” düşünmediğini kaydetti.

Clinton dün yaptığı açıklamada, seçim yenilgisini kısmen Comey’ye bağlamıştı. Clinton, seçimlerden 11 gün önce Comey yeni soruşturma başlatıldığını açıklayıncaya kadar başkan olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi.

Comey 28 Ekim 2016'da Kongre’ye gönderdiği mektupta, Clinton’ın danışmanı Huma Abedin’in ayrıldığı eşi, adı seks skandalına karıştıktan sonra istifa eden eski Kongre üyesi Anthony Weiner’ın bilgisayarında Clinton’a ait binlerce e-posta bulunması üzerine yeni soruşturma başlatıldığını bildirmişti.

Ancak Comey Senato komisyonuna açıklamasında, “O sabah oturdum ve önümde iki kapı vardı. Birinde ‘konuş’, diğerinde ‘gizle’ yazıyordu. Kimin siyaseten hangi şekilde etkileneceğini bir saniye olsun düşünemezdim. Kendimize doğru adım hangisi diye sormalıyız ve onu yapmalıyız” diye konuştu.

FBI Başkanı: ‘Clinton Konusunda Doğru Olanı Yaptım’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Comey yeni soruşturmadan kısa süre sonra, seçimlere birkaç gün kala, Clinton’ın yargılanmasına gerek olmadığı yönünde yazın açıkladığı kararı değiştirecek yeni bir bulguya rastlamadıklarını söylemişti.

Comey’ye oturumda FBI’ın, Rusya’nın Trump’a yardımcı olmak için seçimlere müdahale ettiği iddialarıyla ilgili soruşturmasına dair de sorular yöneltildi. Demokratlar Comey’yi, olası Trump-Rusya bağlantısı soruşturmasıyla ilgili konuşmazken, Clinton soruşturması hakkında böyle bir kritik bir zamanda açıklama yaparak çifte standart uygulamakla suçluyor.

Comey, FBI’ın Rusya soruşturmasının varlığıyla ilgili seçimlerden önce bir açıklama yapmadığını çünkü soruşturmanın o dönemde de hala da tamamlanmadığını belirtti. Comey, senatörlerin ısrarlı sorularına rağmen, tamamlanıncaya kadar Rusya soruşturmasıyla ilgili herhangi bilgi vermeyi reddetti.

Amerikan seçimleri tamamlanalı 6 ay oldu ancak Comey’nin olası etkisi hala derin biçimde tartışılmaya devam ediyor.

Trump ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Comey’nin adımları hakkında belirgin farklılık içeren bir görüş ortaya koydu. Trump, Clinton’ın geçen Temmuz ayında aklanmasına işaret ederek, FBI Başkanı’nın “Clinton’ın başına gelen en iyi şey olduğunu, birçok kötü eylemine göz yumduğunu” öne sürdü.

Moskova’nın kendisine yardım etmek için seçimlere müdahale ettiği şeklindeki istihbarat camiasının tespitlerini reddeden Trump, Demokratlar’ın bunu seçim yenilgisine bahane gösterdiğini savundu.

FBI ve Kongre’deki soruşturma ekipleri, Trump’ın istifa eden ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn ile Rusya arasında bağlantılar üzerinde duruyor.

Flynn, Kremlin’in denetimindeki RT televizyonunun 10’uncu yıldönümü nedeniyle 2015’te Moskova’da bir akşam yemeği etkinliğine katılmıştı. Gecede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanına oturan Flynn, bunun için 30 bin doların üzerinde para almıştı. Flynn, Türkiye yararına lobi yapmak için de 500 bin doların üzerinde ödeme kabul etmişti.

Ancak Flynn’in ulusal güvenlik danışmanlığı görevi sadece 24 gün sürdü. Flynn, Trump’ın yemin ederek Beyaz Saray’daki mesaisine resmen başlamasından haftalar önce Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kisylyak’la telefon görüşmeleri hakkında Başkan Yardımcısı Mike Pence’e eksik bilgi verdiğinin ortaya çıkmasından sonra Trump tarafından istifaya zorlanmıştı.

Savunma Bakanlığı müfettişleri, Flynn’in ordudan emekli olmadan önce kendisine söylendiği şekilde, yabancı hükümetlerden para kabul etmek için izin alıp almadığını belirlemek için soruşturma başlattı.

Beyaz Saray, Flynn’i ulusal güvenlik danışmanı olarak atarken, emekli korgeneralin bir önceki Obama yönetiminin güvenlik incelemesinden geçmesini referans aldığını belirtmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG