Erişilebilirlik

FBI Adalet Bakanlığı’ndan Trump’ın Suçlamasını Reddetmesini İstedi


Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey, Adalet Bakanlığı’ndan Başkan Donlad Trump’ın eski Başkan Barack Obama’nın Trump Tower’ın telefonlarını dinletme emri verdiği yönündeki suçlamalarını reddetmesini istedi.

Associated Press haber ajansı ile Washington Post ve New York Times gazetesine konuşan Amerikalı yetkililer Comey’in isteğinin Cumartesi günü Trump’ın Twitter üzerinden gelen ve eski Başkan Richard Nixon dönemi ile kıyaslama içeren suçlamasının ardından geldiğini belirtti. Nixon skandalın patlak vermesi üzerine 1974’te istifa etmişti. Trump, suçlamalarına kanıt sunmuş değil.

FBI başkanının Trump’ın iddiasını neden kendisinin bizzat reddetmeyip, bunu Adalet Bakanlığı’ndan istediği bilinmiyor.

Comey, Obama yönetiminde de FBI başkanıydı. FBI, geçen yılki seçimlere Rusya’nın müdahalesini araştırıyor.

Amerikan yasalarına göre Başkan, birinin telefonunun dinlenmesini emredemiyor. Böyle bir uygulama için federal bir yargıçtan izin almak ve bunun için de sözkonusu Amerikan vatandaşının dinlenmesine gerekçeli bir neden sunmak zorunda.

Obama’nın Ulusal İstihbarat Şefi James Clapper, Trump’ın suçlamasının doğru olmadığını söyledi.

Clapper, NBC’ye yaptığı açıklamada Trump’a ya da kampanyasına karşı böyle bir işlem yapılmadığını söyledi.

FBI soruşturmasına ilaveten Temsilciler Meclisi ve Senato istihbarat komisyonları Rusya’nın seçimlere olası müdahalesini araştırıyor.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Devin Nunes, Obama yönetiminin herhangi bir partinin kampanyasıyla ilgili gözetleme faaliyetlerinde bulunup-bulunmadığını soruşturacağını söyledi. Komisyondaki en üst düzey Demokrat Adam Schiff Trump’ın suçlamalarının “komploya dayalı haber” olduğunu kaydetti.

Schiff, “Bir Amerika Başkanı için dünyanın gözü önünde demokrasimizi kötüleyici böyle bir suçlamada bulunmak yıkıcı ve temelsiz,” dedi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer, Trump’ın komisyonlardan yetkilerin 2016’da kötü kullanılıp-kullanılmadığının belirlenmesi istediğini söyledi.

Temsilciler Meclisi Demokrat lideri Nancy Pelosi Trump’ın kanıtı olmadığını ve tartışmayı Rusya’dan Obama’ya çevirmeye çalıştığını söyledi.

Pelosi, CNN’e yaptığı açıklamada, “Birşey uyduruyorsunuz, sonra bunu yazacak basınınız var ve arkasından da basında yazılanları kanıt diye göstereceksiniz, bu otoriterliğin bir aracı,” dedi.

Senatör Marco Rubio da NBC’ye yaptığı açıklamada Trump’ın ne kastettiğini tam olarak yanıtlaması gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG