Erişilebilirlik

Facebook’tan Teröre “Karşı Söylem”


Facebook’tan Teröre “Karşı Söylem”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

IŞİD ve birçok radikal grubun sosyal medya üzerinden yandaş topladığı yadsınamaz bir gerçek. Teröristler bir yandan bu mecradan örgütleniyor diğer yandan da bu mecraları yaratanları ölümle tehdit ediyorlar. Bunun nedeni ise sosyal medyada yürütülen temizlik faaliyeti.

Facebook’un terör hesaplarıyla mücadelesini, şirketin küresel işletme politikası direktörü Monica Bickert, "Facebook, günde 1 milyondan fazla, site kurallarının ihlaliyle ilgili şikayet alıyor. Sadece teröriz ilgili değil, taciz, sataşma, çocuk sömürüsü ve daha bir çok yasaklı davranışla ilgili. Bu şikayetler, dünyanın dört bir tarafından gerçek kişilerce inceleniyor. 40’tan fazla dilde yapılıyor bu incelemeler, gerektiğinde de şirket dışından çeviri yardımı alıyor. Mesele, doğru konuyu, şikayeti inceleyecek doğru kişiye göndermekte" sözleriyle anlattı.

Düşünce kuruluşu Washington Institute’ta konuşan Bickert, sorunun sadece hesapların kapatılmasıyla çözülemeyeceği görüşünde. Facebook’un terörle savaş için geliştirdiği politikanın ismi “karşı-söylem”.

Bickert, karşı söylemle farkındalığı artırmayı, belli tarz söylemleri püskürtmeyi, ve insanların nefret diline sahip ya da aşırı ideolojileri sorgulamasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Monica Bickert, Boko Haram’ın kaçırdığı kız öğrencıler ıçın açılan #bringbackourgirls (kızlarımızı geri getirin) etiketini ve 2015’de Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’ya saldırı sonrası 7 milyon kullanıcının dayanışma mesajlarını örnek olarak gösterdi.

Facebook yetkilisi, teröre karşı mücadelelerinde zaman zaman hata yaptıklarını kabul ediyor. Amerika’nın Sesi’ne de konuşan Bickert, gazeteci Hayko Bağdat’ın köşe yazısının kaldırılmasını da buna bağladı.

Bickert, "Zaman zaman hata yapıyoruz. Bazen bize ihbar edilen içeriği inceleyen kişi, kuralların ihlal edildiğini düşünüp, siteden kaldırıyor. Daha sonra içeriğin sahibinin, bir haber kuruluşunun ya da Facebook kullanıcılarından birinin başvurusu oluyor “sanırım yanlış yaptınız” deniyor. Böyle bir ihbar aldığımızda, ikinci bir kontrol yapıyoruz ve sayfayı geri yüklüyoruz" dedi.

Monica Bickert, her gün neredeyse 1 milyon sayfanın kapatıldığı Facebook için ülke bazında da araştırmalar yapıldığını söyledi. Bickert, Türkiye’nin de sırada olduğu ve zamanı geldiğinde bulguların paylaşılacağını açıkladı.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG