Erişilebilirlik

Facebook Halka Açılıyor


Facebook Halka Açılıyor
Facebook Halka Açılıyor

İnternet sosyal paylaşım devi Facebook halka açılıyor. Bir süre önce halka arz belgelerini teslim eden Facebook ilk etapta 5 milyar dolar kazanmayı amaçlıyor. Bu rakam son dönemlerdeki en büyük halka arz miktarı. Amerika’nın Sesi Facebook’un değerini ve bunun yatırımcılar için ne anlama geldiğini araştırdı.

800 milyon kullanıcısı olan Facebook aynı zamanda Google’dan sonra en çok tıklanan İnternet sitesi.

Facebook Halka Açılıyor
Facebook Halka Açılıyor



İlk kez halka açılmasından 5 milyar dolar kazanması beklenen Facebook, uzmanlara göre en değerli şirket olmayı hedefliyor.

Analist Anupam Palit, sosyal medya alanında Facebook’un diğerlerinden çok daha önde olduğunu söylüyor: "Facebook bu alandaki en büyük şirket, geçen yıl halka açılan diğer sosyal medya şirketlerinden en büyük farkı da kar oranının çok yüksek olması."

Tahminlere göre Facebook’un değeri 50 ila 100 milyar arasında. “Facebook Etkisi” adlı kitabın yazarı David Kirkpatrick de değerin yüksek olduğunu doğruluyor: "Facebook’un halka açılması belki Amerikan tarihinin en büyük halka arz girişimi olmayabilir. Ama Internet ya da teknoloji alanındaki en büyük halka arz olacağı kesin."

Facebook halka açıldığında, 27 yaşındaki kurucusu Mark Zuckerberg de en genç milyarderler arasına katılacak.

Facebook Halka Açılıyor
Facebook Halka Açılıyor



Facebook hisselerinin ilk alıcılarının kurumsal yatırımcılar olması bekleniyor. Analist Jim O’Shaugnessy, bunun iyi bir gelişme olduğu görüşünde: "Genelde birçok firmanın halka arzı öncesinde, rakamlar çok şişiriliyor ve herkes bu hisseleri alabilmek için en yüksek parayı ödemeye razı oluyor. Bu yüzden biz yatırımcılara biraz sabırlı olmalarını, halka yeni açılan şirketlerin hisselerini almak için en az bir yıl beklemelerini öneriyoruz."

Internet şirketleri halka arz edildiklerinde genellikle beklenen performansı göstermiyor. LinkedIn, Groupon ve Zynga halka açıldıktan sonra %25 değer kaybetti.

2004 yılında Google halka açıldığında da buna benzer çekinceler vardı. Ancak o dönemde 84 dolar olan Google hisseleri şimdi 600 dolara satılıyor.

XS
SM
MD
LG