Erişilebilirlik

Facebook: ‘Haber Seçimimiz Tarafsız’


Facebook, haber akışında taraflı olduğu yolundaki iddiaları reddetti.

Gizmodo adlı bir internet sitesi Facebook’un, ‘Şimdi Popüler’ bölümünde Amerikalı muhafazakar medya kuruluşlarının haberlerini kasıtlı olarak sıralamaya dahil etmediğini iddia etmişti.

Facebook, bu iddialar üzerine ‘Şimdi Popüler’ bölümüne hangi kriterlere göre haber seçtiklerini gösteren kurallar belgesini yayınladı ve haber seçiminin ağırlıklı olarak algoritmik, yani bilgisayarlar tarafından yapıldığını bildirdi.

Gizmodo sitesi ise iddiasını eski bir Facebook çalışanının açıklamalarına dayandırdığını söylüyor.

Facebook’un yayınladığı 28 sayfalık kurallar belgesinde, sosyal paylaşım sitesinin hangi haberleri ve konuları ‘Şimdi Popüler’ bölümüne nasıl seçtiği açıklanıyor. Buna göre, bir kaç bilgisayar algoritması ve haber editörlerinin kararlarına göre, ilgi gören haber ve konular ‘Şimdi Popüler’ bölümünde sıralanıyor. Algoritmalar önce hangi haberlerin Facebook’ta en çok sayıda paylaşıldığını keşfediyor sonra da haber editörleri eğer bu haberler New York Times, CNN, Fox ya da BuzzFeed gibi basın kuruluşlarında da yer alıyorsa, ‘Şimdi Popüler’ bölümüne ekliyor.

Eğer bir haber New York Times, CNN, Fox gibi basın kuruluşlarında yer alıyorsa, görünürlüğü artmış oluyor.

Facebook Küresel Faaliyetler Birimi’nden Justin Osofsky, ‘Şimdi Popüler’ bölümünde kullanılacak haber kurallarının, en önemli haberleri sıralamak için kullanıldığını ve bu sıralama yapılırken hiçbir siyasi ya da ideolojik ayrımcılık yapılmadığını belirtti.

Gizmodo’nun haberi, sosyal medyada oldukça tepki çekti. Pek çok gazeteci ve televizyoncu olası ayrımcılığa karşı dikkat çekerken, özellikle Cumhuriyetçi Partililer soruşturma açılmasını istediler.

Senato Ticaret, Bilim ve Ulaşım Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi John Thune, Facebook’un bu iddialara bir an önce cevap vermesi gerektiğini söylemişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG