Erişilebilirlik

Facebook Tüm Dünyada 500 Milyon Kullanıcıya Ulaştı


Facebook Tüm Dünyada 500 Milyon Kullanıcıya Ulaştı
Facebook Tüm Dünyada 500 Milyon Kullanıcıya Ulaştı

Facebook kullanıcılarının sayısı 500 milyona çıktı.Her Facebook kullanıcısının ortalama 130 arkadaşı var ve her ay enaz 70 kişisel bilgi paylaşıyor. Bunlar arasında özel videolar ve aile fotoğrafları da var. Amerika'nın Sesi'ne göre, duygularını ve özel yaşamlarını sanal ortamda başkalarıyla paylaşan 500 milyon kullanıcıyla rekor kıran Facebook, bir sosyal paylaşım sitesi olmanın çok ötesinde, internette iletişim devrimi yaratan küresel bir olgu.



Facebook yarım milyar kullanıcıya ulaşmayı başardı. 7 milyar nüfuslu dünyamızda bu önemli bir sayı. Eğer Facebook bir ülke olsaydı Çin ve Hindistan’dan sonra dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi olurdu.

Harvard Üniversitesi’nde öğrenciyken Mark Zuckerberg’in başlattığı Facebook projesi bugün bir patlama yaşıyor ve son 15 aydır her bir saniyede sekiz yeni kullanıcı kazanıyor.

Facebook iletişim kavramını tümüyle değiştirdi, milyonlarca kişinin başkalarıyla kişisel duygu ve düşüncelerini ve özel resim ve vıdeolarını paylaşmasını sağladı.

Facebook'un CEO’su ve sahibi olan Zuckerberg, "bu sayede herkes birbiriyle bağlantı kurmayı başardı, iletişim kurmanın yöntemi değişti” diyor.

Facebook gerçekten de büyük bir paylaşım ortamı. Facebook’ta hayatlar paylaşılıyor. Fotoğraflar ve videolar paylaşılıyor. Doğumlar, ölümler, mezuniyetler, düğünler, hatta boşanmalar gündeme geliyor.

Bazı uzmanlara göre çok fazla bilgi paylaşmanın olumsuz etkileri de olabiliyor çünkü bazı işverenler başvuru sahiplerinin Facebook sayfalarına bakarak değerlendirme yapıyor. Bu yüzden işe alınmak ya da işi kaybetmek mümkün. Yine de her kullanıcı her ay ortalama 70 kez Facebook’ta kişisel bilgilerini arkadaşlarıyla paylaşıyor.

Bir zamanlar IBM’de çalışmış olan ve şu anda Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nde ders veren Michael Nelson, önceleri sadece öğrenciler arasında haberleşmeyi sağlamak amacıyla başlatılan Facebook’un bugün kullanıcı sayısını milyonlarla ölçmesinin büyük bir başarı olduğunu söylüyor. Nelson, “artık Facebook’u en çok kullananlar arasında dedeler, nineler, büyük şirket sahipleri ve politikacılar dahil her gruptan insan var. En hızlı artan kullanıcı grubu da 60 yaş üstü,” diyor.

Ancak herkes Facebook kullanmaktan yana değil. Örneğin Kevin Sampson, "Eğer arkadaşlarıyla buluşup yüzyüze konuşmak yerine onlarla internette iletişim kurmayı tercih edenler varsa bu çok üzücü," diyor.

Yine de Facebook o kadar popüler ki Başkan Obama bile 2008 başkanlık seçim kampanyasında Facebook’tan yararlandı ve çok da başarılı oldu. Papa Benedict’in bile Facebook sayfası var ve sekiz dilde güncelleniyor.

Facebook siyasi olaylarda da adından söz ettiriyor. İran’da seçim sonrası yaşanan olaylarda Facebook sayesinde bütün dünya durumu yakından izleyip öğrenebildi.

Georgetown Üniversitesi Profesörü Nelson, sosyal medyanın geleceğinin mobil telefon ve cihazlarda olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG