Erişilebilirlik

F-16 Görüşmelerinde 4. Tur Başlıyor


Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alması nedeniyle, 23 Eylül 2021’de ABD'nin F-35 programından resmen çıkarttığı Türkiye, hava kuvvetlerinin modernizasyonu için Washington ile görüşmelerini sürdürüyor.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir teknik heyet bu kapsamda görüşmeler yapmak üzere bugün Washington’a gitti.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ‘‘ABD’den F-16 tedariki ve modernizasyonu kapsamında; Aralık-2021, Şubat, Mart-2022 aylarında olmak üzere Türkiye’de üç toplantı icra edilmiştir. F-16 tedariki ve modernizasyonunun en kısa sürede gerçekleştirilmesi maksadıyla ABD tarafından yapılan davet üzerine Millî Savunma Bakanlığı teknik heyeti görüşmeler yapmak üzere ABD’ye gitmiştir’’ ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’nin ana talebi 40 F-16 satın almak

Milli Savunma Bakanlığı, NATO'nun güneydoğu kanadını da koruyan Türk Hava Kuvvetleri’nin, ABD'den 40 adet Blok 70 F-16 savaş uçağı ve hava filosunda yer alan savaş uçaklarını modernize etmek için de 80 kit almak istediği biliniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin bu konudaki talebini en son olarak İspanya’nın Madrid kentinde düzenlenen NATO toplantısı sırasında ABD Başkanı Joe Biden’a iletti.


30 Haziran’da yapılan görüşmeden sonra düzenlen basın toplantısında Biden, ‘‘F-16 jetlerinin modernizasyonu konusunu çözmemiz gerekiyor, bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil. Ben pozisyonumu değiştirmediğimi onlara söyledim. Aralık ayından bu yana bunu söylüyorum. Bunun için Kongre'nin onayına ihtiyacımız var ve bu onayı alabileceğimizi düşünüyorum’’ dedi.

7 Temmuz’da ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Doug Jones da bir gazetecinin sorusu üzerine Biden’ın desteğinin sürdüğünü ifade etti.

ABD Dışişleri yetkilisi ‘‘Biden, bu satışı destekliyor. Ancak Biden, bu konuda Kongre'nin onayı gerektiğini de açıkça söyledi. İki lider bu konuda konuştu, bizim yönetimimizin duruşu zirveden sonra da değişmedi. Bu satışı destekliyoruz ve Biden bu konuda Kongre ile çalışmaya istekli olduğunu söyledi’’ diye konuştu.

Temsilciler Meclisi’nin Yunanistan şartı Erdoğan’ın tepkisini çekmişti

Ancak ABD Temsilciler Meclisi bu açıklamadan bir hafta sonra Türkiye'ye F-16 satışına koşul getiren bir yasa tasarısını kabul etti.

Tasarı, ‘‘F-16’ların Yunanistan hava sahasına yönelik sürekli ihlallerde kullanılmayacağına'’ dair bir taahhüt içeriyor.

Temsilciler Meclisi’ndeki kabul edilen tasarıya Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran seyahatinden dönüşünde tepki gösterdi.

20 Temmuz’da kendisini takip eden gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, ‘‘Sayın Biden, bize böyle bir Yunanistan şartı filan koymadı. Tam aksine, uzunca yaptığımız görüşmede NATO üyesi ülkeler olarak herhalde birbirimizin hukukunu korumalıyız diye konuştuk. Kendisi de F16’lar konusunda ‘Ben elimden gelen bütün gayreti göstereceğim’ dedi. Maalesef şu anda Temsilciler Meclisinde az da olsa bu işe muhalefet edenler var. Mevcut gelişmelere baktığımızda aslında böyle bir koşul meselesi bana göre bizi bağlayıcı bir koşul değil. Yeter ki onlar F16’larla ilgili bizim teklifimize ‘evet’ desinler, bize sıfır F16’ları versinler. Zaten elimizdekilerin bakım onarımını biz şu anda yapabilecek güçteyiz. O konuda herhangi bir sıkıntımız yok. Ama tabii ki yedek parça noktasında bazı taleplerimiz var. Bunları da yerine getirmeye karar verdiler’’ ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG