Erişilebilirlik

Ezidiler Yine Yollarda


Ezidiler Yine Yollarda
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Irak’taki IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye’ye sığınan Ezidiler 3 yıl sonra yeniden yollarda. Diyarbakır’da belediyeye ait kampta kalan Ezidiler, belediyeye kayyum atanmasının ardından AFAD’a ait kampa gönderildi. Ezidiler istemeseler de, gitmek zorunda kaldılar.

Diyarbakır-Mardin karayolu üzerinde bulunan Ezidi kampı terkedilmiş bir kasabayı andırıyor. 31 Aralık akşamına kadar 1250’ye yakın kişi bu kampta barınıyordu. Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi Belediyesine bağlı olan kamp, belediyeye kayyum atanmasının ardından boşaltıldı.

Kampta kalan Ezidiler gruplar halinde Midyat’taki AFAD Kampına götürüldü. Artık evleri haline gelen çadırlardaki eşyalarını toplayan Ezidiler, Midyat’a doğru yola çıktı. Eşyaları kamyonlarla kendileri ise otobüslerle yola çıktı. Otobüsle gidenlerden Halef Hamo, ‘mecburen’ gittiklerini söyledi. Hamo;”Ne olacağını bilmiyoruz. Gidip göreceğiz ne olacağını. İsteğimizle değil ama ne yapalım? Gitmek istemiyorduk ama bu kampın resmi olmadığını söylediler resmi kampa göndereceklerini söylediler” dedi.

Hamo ile aynı otobüste yola çıkan Sevi Ali de gittiği için üzgün. Ali, “Burada kalamayacağımızı söylediler. Bize Midyat’a gitmemiz gerektiğini söylediler. Nedenini bilmiyorum onlar söyledi. Biz istemiyorduk buraya alışmıştık ama gitmemizi söylediler“ diye konuştu.

Kampta kalan son aileler de, gitmek için sıra bekliyor. Ako Smoki de eşyalarını topladı, sırasının gelmesini bekliyor. Kampta yiyecek kalmadığından ailesine yemek alabilmek için kamptan ayrılıyor. Araç beklerken sorularını yanıtlayan Smoki, gitmek istemediği belirtti. Smoki, “Arkadaşlar çok iyiydi, bize çok yardım ettiler. Ama olmadı, kalamadık burada. Bıraksalardı kalmak isterdik” şeklinde konuştu.

Ezidilerden geriye terkedilmiş çadırlar, çöp konteynerleri, okul binaları kaldı. Tüm aileler gittikten sonra kamp sosyal tesis haline dönüştürülecek.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG