Erişilebilirlik

11 Eylül’ün Sıfır Noktasında Dev Anıt


11 Eylül 2001’de terör saldırılarının yapıldığı, Dünya Ticaret Merkezi’nde yıkılan binaların yerine yapılan yeni kulenin 3 Kasım 2014’te hizmete girmesinin ardından anıt, terminal ve alışveriş merkezinden oluşan ‘Oculus’ kompleksi olarak Mart ayında hizmete açılıyor.

11 Eylül’de düzenlenen terör saldırılarında ağır hasar gördükten sonra uzun bir süre devre dışı kalan ve 2003 yılı sonunda kısmen hizmete giren ‘Dünya Ticaret Merkezi’ metro istasyonu ile New Jersey ile raylı sistemi bağlantısı da ‘Oculus’ terminali içerisinde hizmet verecek.

11 Eylül terör saldırılarının düzenlendiği ve 2606 kişinin yaşamını yitirdiği Dünya Ticaret Merkezi’nin sıfır noktası olarak adlandırılan bölümüne inşa edilen ‘Oculus’ adlı yeni kompleks aynı zamanda bir anıt olarak tasarlandı.

Oculus’un saldırılarda hayatını kaybedenlerin anısına tasarlanan dev anıt bölümünde ise bir çocuğun ellerinden özgürlüğe kanat çırpan bir kuş yer alıyor. Oculus, Mart ayında düzenlenecek sade bir törenle sıfır noktasında yerini alacak.

Yapımı 12 yıl sürdü

11 Eylül saldırılarının ardından tam iki yıl sonra tamamen kullanılamaz hale gelen ‘Dünya Ticaret Merkezi’ istasyonu ve alışveriş merkezinin yerine hem bir saygın anıt hem de çok işlevli görkemli yeni bir terminal yapmak için girişimler başlatıldı. 2004 yılında ünlü İspanyol mimarın Santiago Calatrava’ nın imzasını taşıyan proje açıklandı. Projenin açıklanmasının sonra yapımı tam 12 yıl süren Oculus’un maliyetinin 4 milyar doların üzerinde olduğu iddia ediliyor. Oculus proje bedelinin nerdeyse iki misli bedele mal olduğu için eleştiriliyor.

Günde 200 bin kişinin kullanacağı terminalin en önemli bir turizm merkezi olarak da hizmet verecek olması yüzünden, Oculus kompleksinin milyonlarca turist tarafından ziyaret edeceği belirtiliyor.

New York’un üçüncü büyük terminali

Oculus New York’ta yolcu kapasitesi olarak Grand Central ve Port Authoriy terminallerinin ardından üçüncü büyük terminal olacak.

Terminalde 11 ayrı metro hattı ve New Jersey eyaletinin New York’a yakın kentlerine ulaşım bağlantısının sağlandığı raylı sistem (PATH) de hizmet verecek.

Manhattan’ın en büyük alışveriş merkezi

Oculus, en üst düzeyde güvenlikli olarak inşa edildi. İleri teknolojinin kullanıldığı yeni terminalde yolcuların rahatlığı için birçok yeni hizmet devreye girecek. Oculus’ta yer alacak alışveriş merkezi de Manhattan’ın en büyük alışveriş merkezi olacak.

Oculus’un ‘ alışveriş merkezinde aralarında Victoria’s Secret, H&M, Banana Republic, Hugo Boss, Sephora, Apple, Daniel Boulud, Eataly, Michael Kors, Kate Spade, John Varvatos Stuart Weitzman gibi çok sayıda seçkin markaların mağazaları yer alacak. İlk etapta 60 mağazanın hizmete gireceğini belirten yetkililer, aşamalı olarak Ağustos ayına kadar alışveriş merkezinde hizmete girecek mağaza sayısının 125 çıkacağını belirttiler.

Bloomberg açmayı çok istemişti

New York eski Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in 11 Eylül terör saldırılarının onuncu yılı olan 11 Eylül 2011 yılında büyük çaba gösterdi, ancak Oculus 11 Eylül’ün 10’uncu yıldönümüne yetiştirilemedi. 2012 yıllında Sandy kasırgasında büyük hasar gören Oculus’un açılışı 2016 yılına ertelenmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG