Erişilebilirlik

30 Eylül Amerikan Basınından Özetler


30 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Bugün Amerikan basınında New York Times’ın ana sayfasına bakıyoruz. Gazete, dün New York ve civarının en kalabalık tren istasyonlarından biri olan Manhattan Adası’nın hemen karşısındaki New Jersey eyaletine bağlı Hoboken’da meydana gelen tren kazasına geniş yer ayırıyor. New York Times, ana sayfasında kazadan bir fotoğraf paylaşmış. Dün sabah saatlerinde meydana gelen ve bir kişinin ölümüne, 114 kişininse yaralanmasına neden olan kazayla ilgili haberde kazanın nedeninin henüz bilinmediği yazılı. Gazete ayrıca 250 yolcu taşıyan trenin Hoboken istasyonuna çarpmasının, iki hafta önce bombalı saldırılarla sarsılan kente yeni bir darbe indirdiği yorumu yapıyor.

New York Times bugün ana sayfasında ayrıca başkanlık seçimleriyle ilgili bir habere de yer vermiş. Gazete, haberinde, on yıllar boyunca başkanlık seçimlerinin en önemli eyaletlerinden biri olan ve seçim sonuçlarını belirlemede önemli rol oynayan Ohio eyaletinin artık yavaş yavaş önemini yitirmeye başladığını yazıyor. Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’ın Eylül ayı başında kutlanan İşçi Bayramı’ndan bu yana Ohio’ya gitmediğine dikkat çeken gazete, Clinton’ın Florida, Colorado ve Kuzey Carolina gibi yüksek eğitimli ve azınlık nüfusun daha yüksek olduğu eyaletleri alması durumunda Ohio’ya ihtiyacı kalmayacağı yorumu yapıyor. New York Times ayrıca giderek yaşlanan nüfusunun yüzde 80’ini beyazların oluşturduğu Ohio’da imalat sektörünün düşüşe geçmesiyle çok sayıda kişinin işlerini kaybettiğini, bu durumun da ticaret anlaşmalarına karşı olan Trump’ın işine yaradığını belirtiyor.

New York Times bugün ayrıca Amerikan deniz piyadelerinin eğitim gördüğü Güney Carolina eyaletinin Parris Adası’ndaki kampta yaşananları aktarıyor. Eski bir deniz piyadesinin anlattıklarına dayanan habere göre deniz piyadesi adayları, eğitmenlerin hem fiziksel hem de ruhsal şiddet içerikli muamelesine maruz kalıyor. Eski deniz piyadesi Thomas Weaver, eğitim sırasında dövüldüğünü, yumruk yediğini, kafasının duvarlara vurulduğunu, hatta eğitmenlerinden birinin kendisini boğmaya çalıştığını anlatıyor. Weaver, tüm bunların, Amerikan Ordusu’nun ‘en sıkı savaşçıları’ olarak yetiştirilen deniz piyadelerinin dayanıklılığını arttırma amacıyla yapıldığını, ancak birçok adayın bu süreçte gerek fiziksel gerek ruhsal darbe aldığını söylüyor. Depresyona giren ve gördüğü psikiyatrik tedavi nedeniyle deniz piyade biriminden atıldığını belirten Thomas Weaver, ‘geleceğimi kararttılar’ şeklinde bahsettiği eğitmenler hakkında soruşturma açılmasını istiyor.

XS
SM
MD
LG