Erişilebilirlik

23 Eylül Amerikan Basınından Özetler


23 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

Washington Post Başkan Trump'ın, siyasi rakibi Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın adının Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky'yle yaptığı bir telefon görüşmesinde geçtiğini ima ettiğini bildiriyor. Habere göre Trump, dün Beyaz Saray'da, ”Zelensky'yle konuşmam kutlama amaçlıydı. Yolsuzluk meselesini ele aldık. Biden ve oğlunun Ukrayna'da zaten var olan yolsuzluklara katkıda bulunmaması gerektiğini konuştuk” dedi. Trump'ın yabancı bir liderden 2020 seçimlerinde avantaj elde etmek için yardım talebinde bulunması ise üst düzey Demokrat Partili liderler arasında azil tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Öte yandan Trump ve yakın müttefikleri, Biden'e yönelik saldırıları tazeledi ve Biden ve oğlunun Ukrayna'daki faaliyetlerinin soruşturulması gerektiğini söyledi. Ancak gazete, Biden'ın Ukrayna'da kusurlu bir harekette bulunduğuna ilişkin herhangi bir kanıt olmadığının altını çiziyor. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise dün katıldığı televizyon programlarında, ”Joe Biden, Ukrayna'da seçimlerimize müdahale edilmesine yol açan bir iş yaptıysa umarım bunun ne olduğunu iyice anlarız” dedi. Ancak gazete, Joe Biden'ın Rusya'nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahalesinde rol oynadığına ilişkin de hiçbir kanıt olmadığını vurguluyor.

New York Times ise Teksas eyaletinin Houston kentinde Hindistan'ın yeniden seçilen popülist başbakanı Narendra Modi için düzenlenen kutlama etkinliğiyle ilgili haberi aktarıyor. Gazete, on binlerce Hint kökenli Amerikalı'nın bir araya geldiği etkinliğe Başkan Trump'ın da katıldığını yazıyor. Habere göre kitlelere hitap etme fırsatını hiçbir zaman kaçırmayan Trump, Modi için düzenlenen etkinlikte kendisini öne çıkarmaktan geri kalmadı. Trump, Hintli kalabalığa, ”Başka hiçbir Amerika başkanı size Başkan Donald Trump'tan daha iyi dost olamaz,” şeklinde seslendi. Amerika ve Hindistan'ın ortak değerleri temel alan iki dost ülke olduğunu kaydeden Trump, Modi'yi övdü. Öte yandan gazete, etkinliğin, siyaset yapma tarzı birbirine çok benzeyen iki lideri buluşturduğunu yazıyor. Sağcı popülist söylemlerle, yerleşik siyasi düzene karşı çıkarak seçilen Trump ve Modi, dini, ekonomik ve sosyal fay hatlarındaki gerginlikleri körükleyen iki lider. Her iki lider de ülkeleri içindeki kutuplaşmayı derinleştirmekle eleştiriliyor. Çok sayıda muhalif, Modi'yi, Hindular ve Müslümanlar arasındaki ayrılıkları kışkırtmakla suçluyor. Birleşmiş Milletler toplantıları için Amerika'ya gelen Modi, yapacağı görüşmeler sırasında Amerikan yatırımlarını Hindistan'a çekmek için de girişimlerde bulunacak.

Los Angeles Times ise bu hafta New York yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu üst düzey toplantılarında Başkan Trump'ın küresel gerginlikleri gidermek için yeteri kadar müttefiki olmayabileceğini yazıyor. Habere göre bu yılki toplantılara Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping katılmıyor. Trump'ın, Joe Biden'ın oğlu hakkında soruşturma açması için Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky'ye baskı yaptığına ilişkin haberlerse toplantılardan önce yeni bir tartışma başlattı. Trump'ın Zelensky'yle Çarşamba günü bir araya gelmesi bekleniyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ise toplantılara katılması bekleniyor. Trump, dün sabah, hiçbir seçeneğin masadan kalkmadığını, ancak Ruhani'yle görüşmek gibi bir niyeti olmadığını söyledi. Ruhani ise New York'ta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la ikili görüşme yapacak. Macron, İran ve Amerika arasında köprü kurmayı umuyor. Öte yandan eski Dışişleri Bakanı Müsteşarı Nicholas Burns, bazı müttefiklerin, Trump'ın başkanlığında Amerika'nın tüm dünyada bir ”istikrarsızlık faktörüne” dönüştüğünü düşündüğünü söylüyor. Trump'ın Birleşmiş Milletler'e ilişkin olumsuz görüşleri dış yardımı Amerika'nın küresel politikalarını destekleme şartına bağlaması ise dünya liderlerini kaygılandırıyor.

XS
SM
MD
LG