Erişilebilirlik

22 Eylül Amerikan Basınından Özetler


22 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00

Amerikan gazeteleri bugünkü baş sayfalarında Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte kentinde bir siyahın polis tarafından vurularak öldürülmesinden sonra patlak veren protestolara geniş yer ayırıyor. Bu gazetelerden biri Washington Post. Gazetenin ana sayfasında gösteriler sırasında yaralanan bir protestocunun polis ve bir başka protestocu tarafından olay yerinden uzaklaştırıldığını gösteren bir fotoğraf var. Kuzey Carolina’nın en büyük kenti Charlotte’un kundaklama sonucu çıkan yangınlar ve yağmalama olaylarıyla harabeye döndüğünü yazan gazete, eyalette acil durum ilan edildiğini bildiriyor. Öte yandan Kuzey Carolina eyaletinde polislerin üzerlerinde taşıdıkları kameralarla çekilen görüntülerin mahkeme kararı olmadan kamu erişimine açılmasının yasaklanmasını öngören ve 1 Ekim’den itibaren yürürlüğe girecek olan yasa, tartışma yaratıyor. Gazete, birçok eyalette polis teşkilatları daha şeffaf bir biçimde işlemeye başlamışken Kuzey Carolina’nın geri adım attığı yorumu yapıyor.

Bir başka tartışma konusu ise çatışmalardan sonra polisin olay yerine ne zaman ambulans çağırması ya da tıbbi müdahalede bulunması gerektiği. Geçtiğimiz Cuma günü Oklahoma eyaletinin Tulsa kentinde bir başka siyahın polis tarafından vurulması, bu tartışmayı başlatan olay oldu. Washington Post, Amerika’da polisin, çatışma bittikten sonra tehdidin bertaraf edildiğinden emin olup olay yerindeki tüm silah ve araçları kontrol altına almadan, olaya müdahale eden diğer polislerin durumlarını anlamadan ve vurulan kişinin üzerini aramadan önce tıbbi yardım çağrısı yapmadığını yazıyor. Gazete, bu uygulamanın, acil yardım alınması durumunda kurtarılabilecek kişilerin boşu boşuna can vermesi anlamına geldiği eleştirisinde bulunuyor.

Bugün Washington Post’un iç sayfalarındaysa Türkiye’nin Batılı ülkelerle ilişkileriyle ilgili ayrıntılı bir değerlendirme yer alıyor. Gazeteye göre zaten çalkantılı olan Türk-Amerikan ilişkileri, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmemesi kararı çıkması durumunda iyice çıkmaza girecek. AB Bakanı Ömer Çelik’in ”Türkiye, darbe sonrasında Batılı dost ve müttefiklerinden beklediği desteği görmedi” şeklindeki sözlerine yer veren gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bunun üzerine Rusya’yla yakınlaşma çabası içine girdiğini yazıyor. Gazeteye göre Amerika, IŞİD’le mücadeleden mülteci kriziyle başa çıkmaya kadar birçok konuda Türkiye’yle işbirliğine büyük önem veriyor. Bu nedenle de Türkiye demokrasiden uzaklaşmaya başlasa da kimi gelişmeleri görmezlikten geliyor. Kısa süre önce Türkiye’de bulunan Başkan Yardımcısı Biden’ın, ziyareti bu kadar geciktirdiği için özür dilemesi ve Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye-Rusya işbirliğini memnunlukla karşıladığını açıklaması, buna örnek gösterilmiş. Gazeteye göre Amerika, Türkiye’nin Rusya yakınlaşmasını ekonomik ilişkileri geliştirmek olarak yorumluyor ve Türkiye’nin kendi güvenliği açısından yüzünü Batı’ya dönmek zorunda olduğunu düşünüyor. Öte yandan gazete, Türkiye’nin Batı’dan gelen eleştirilere tahammül göstermediğini savunuyor. Buna örnek olarak da Türk yetkililerin, FETÖ mensubu oldukları düşünülen 40 bin kişinin hapse atılması, 100 bin kişininse işine son verilmesinden ve 28 belediyeye kayyum atanmasından sonra Batı’nın gösterdiği tepkilere ‘Bize demokrasi dersi vermeyin’ şeklindeki yanıtı. Makalede ayrıca Türk Ordusu’nun yüksek rütbeli subaylarının yüzde 40‘ının görevden alınmasının, NATO’nun ikinci en büyük ordusunun savaşma kapasitesinin yara alması anlamına geldiği yorumu yapılmış.

New York Times ise bugün Amerika’nın IŞİD’le mücadelede Suriye’deki Kürtler’i silahlandırma planının yarattığı tartışmalara yer vermiş. Gazete, bu adımın IŞİD’le savaşı hızlandıracağı, ancak Türkiye ve Amerika arasındaki gerginliği arttıracağı yorumu yapıyor. Habere göre Başkan Obama, görevden ayrılmadan önce IŞİD’in başkent olarak ilan ettiği Rakka’ya yönelik büyük bir operasyon başlatılmasını istiyor. Bu süreci hızlandırmak için Kürtler’in silahlandırılması seçeneğinin öne çıktığını yazan gazeteye göre Obama için bu kararı almak, oldukça zor. Bunun nedeni, Amerika’nın IŞİD’le mücadelede en güvendiği ortağı Kürtler’i silahlandırmasının, Obama’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la arasını daha da açacak olması. Savunma Bakanlığı’na göre Suriye’deki Kürtler’e tanksavar ya da uçaksavar silahı gibi ağır silahlar değil küçük silahlar ve cephane verilmesi planlanıyor. Amerika’nın Kürtler’i daha önce doğrudan silahlandırmadığına dikkat çeken New York Times, planın uygulanması durumunda bunun hem pratikte hem de sembolik olarak önemli bir değişiklik olacağını vurguluyor.

XS
SM
MD
LG