Erişilebilirlik

19 Eylül Amerikan Basınından Özetler


19 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

New York Times, Başkan Trump’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantılarının açılış gününde alışılageldik üslubunun aksine oldukça dostane ve yumuşak tavırlar sergilediğini yazıyor. Gazete, uluslararası anlaşmaları adeta yırtıp atan, müttefikleriyle uyuşmazlık içine giren ve daha önce Birleşmiş Milletler’in misyonunu defalarca eleştiren Trump’ın Genel Sekreter Antonio Guterres’i övdüğünü, hatta Twitter mesajlarında “şahane bir hafta olacak” şeklinde mesajlar paylaştığını bildiriyor. Habere göre Trump’ın toplantıların birinci gününde sempatik bir hava yaratması, bugün Genel Kurul’a hitaben yapacağı ve daha sert mesajlar taşıyan konuşma öncesinde katılımcıları yumuşatma girişimi olarak algılanabilir. Konuşmanın taslağı, Trump’ın Beyaz Saray’daki ekibinin beyni olarak tanımlanan ve başta göçmenlik olmak üzere birçok konuda taviz vermeyen tavrıyla bilinen Stephen Miller tarafından hazırlandı. Gazeteye göre Trump, konuşmasında, uluslararası toplumu, Kuzey Kore ve İran kaynaklı tehditleri bertaraf etmek için daha çok çaba sarf etmeye çağıracak. Trump ayrıca “Önce Amerika” politikasına açıklık getirecek ve kendi çıkarlarının peşinde koşan ülkelerin ortak emeller çerçevesinde birleşebileceği mesajı verecek. Başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana birkaç yurtdışı gezisine çıkan Trump, ilk kez dünyanın dört bir yanından gelen çok sayıda lider ve diplomatla birçok farklı meseleyi görüşecek. Trump, daha geçtiğimiz Aralık ayında Birleşmiş Milletler’e yönelik oldukça sert sözler söylemiş ve kuruluşu, “insanların biraraya gelip eğlenceli vakit geçirdiği bir kulüp” olarak tanımlamıştı. Trump’ın Birleşmiş Milletler’le ilgili en sert eleştirisi, kuruluşun yaptığı harcamaların alınan sonuçlara değmediği yönündeydi.

New York Times bugün ayrıca özel savcı Robert Mueller’ın yürüttüğü Rusya soruşturmasına ilişkin yeni ayrıntılarla ilgili bir habere yer veriyor. Gazete, Mueller’ın dört ay önce FBI’dan devraldığı Rusya soruşturmasında çok daha cesur adımlarla ilerlediğini, adeta “şok ve dehşet” taktiği güttüğünü yazıyor. Bunun nedeni, FBI ajanlarının Temmuz ayında bir gün sabahın erken saatlerinde, 2016 yazında Başkan Trump’ın başkanlık kampanyasını yürüten Paul Manafort’un evine baskın düzenlemesi. Gazete, baskının amacının, Manafort’un gizli yurtdışı banka hesaplarıyla ilgili kanıt aramak olduğunu yazıyor. Habere göre savcılar, baskından sonra Manafort’a karşı suçlama yöneltecekleri uyarısında da bulundu. Bazı kaynaklara göre Mueller, yıllar süren soruşturmalardan hiç hoşlanmamasına rağmen Rusya soruşturmasının kapsamını geniş tutuyor ve geçmişe dönerek Trump’ın çevresindeki simaların Rusya’yla mali ilişkilerini de mercek altına alıyor. Mueller’ın soruşturduğu bir diğer mesele ise Başkan Trump’ın FBI eski Başkanı James Comey’yi görevden alırken adaleti engelleyip engellemediği.

Washington Post ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun yıllık toplantılarıyla ilgili haberlerin yanı sıra sosyal medya platformu Facebook’un, Rusya’nın 2016 başkanlık seçimleri sırasında yürüttüğü propaganda kampanyasındaki rolüyle ilgili bir habere yer veriyor. Gazete, Senato ve Temsilciler Meclisi’nin, Facebook’un Rusya’nın yürüttüğü propaganda kampanyasının şekli ve kapsamıyla ilgili kilit verileri gizli tuttuğu konusunda kaygılandığını yazıyor. Habere göre Facebook’un Nisan ayında yayınladığı 13 sayfalık rapor, Rusya’nın faaliyetlerinin nasıl işlediği ve Facebook’un bu faaliyetleri nasıl ortaya çıkardığıyla ilgili kritik ayrıntıları içermiyor. Soruşturmacılar, Rusya’nın Facebook’u nasıl manipüle ettiğinin yeterince araştırılmadığı kanısında. Kongre üyeleri, Facebook’un, Rusya’nın sahte hesaplarla en az 100 bin dolar ödeyip satın aldığı reklamların ayrıntılarını özel savcı Robert Mueller’la paylaşmasından, ancak kendilerine reklamların sadece kopyalarını gösterip incelenmeleri için kayıtlara geçirilmesine izin vermemesinden dolayı rahatsız.

Washington Post bugün ayrıca Harvey Kasırgası’nın Texas eyaletinde en çok zarar verdiği bölgelerdeki öğrencilerin, yeni eğitim-öğretim yılının hala başlayamamış olmasından olumsuz etkilendiklerini bildiriyor. Habere göre Texas’ta çok sayıda okul binası, sel baskını ve şiddetli rüzgâr nedeniyle büyük hasar gördü. Bu okulların çoğunun en iyi ihtimalle ekim ayı ortasında açılması bekleniyor. Yetkililer, öğrencilerin yeni eğitim yılında eyaletin diğer bölgelerinde yaşayan yaşıtlarından geri kalmasından ve okul binalarının onarım maliyetlerinin ilçe eğitim müdürlüklerinin üzerinde yük olmasından kaygılanıyor. Bir başka sorun ise herkes gibi öğretmen ve okul yöneticilerinin de kasırgadan etkilenmiş olması. Çok sayıda öğretmen, evleri oturulamaz halde olduğu için ya başka kentlere gitti ya da geçici barınaklara yerleşti. Gazete, kimi ailelerin eyaletteki komşu ilçelere taşınarak çocuklarının kayıtlarını buralardaki okullara aldıklarını, ancak bu sefer de aşırı kalabalık nedeniyle bu okullardaki eğitim kalitesinin düşebileceğini bildiriyor.

XS
SM
MD
LG