Erişilebilirlik

14 Eylül Amerikan Basınından Özetler


Washington Post gazetesinin ana sayfasında Bangladeş’in başkenti Dakka’daki Beytül Mükerrem Camii’nde bayram namazı kılan kalabalığın fotoğrafı göze çarpıyor. Washington Post’un ön sayfasında IŞİD’in Libya’da bulunan ve silah yapımında kullanılabilecek kimyasalları ele geçirmesini önlemek için harcanan çabalarla ilgili bir haber var. IŞİD’in Libya’nın Waddan kasabası yakınlarında 500 tonluk kimyasal madde içeren Ruwagha tesislerine saldırması, Batılı ülkeleri harekete geçirmişti. Gazete, Amerika, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in ortak düzenlediği operasyonun, kimyasalların geçen hafta Danimarka’ya ait bir gemiyle Almanya’ya getirilmesiyle son bulduğunun yazıyor. Kimyasallar, altı ila dokuz ay içinde Almanya’nın Münster kentinde bir tesiste imha edilecek. Libya’nın hala son derece istikrarsız olduğunu hatırlatan Washington Post’a göre kimyasal silah haline getirilebilecek maddelerin ülkeden uzaklaştırılması, Libya Hükümeti’ni, belirsizliğin hakim olduğu şu günlerde az da olsa güçlendirebilir.

Amerika Nüfus Sayım Dairesi’nin istihdam, maaşlar ve gelir düzeyine ilişkin yıllık raporu, Amerika’daki tüm gazetelerinin ana sayfalarında yer bulmuş bugün. Bu gazetelerden biri de Los Angeles Times. Gazete, Amerika’da ekonomik iyileşmenin olumlu etkilerinin ‘nihayet’ orta sınıfa ve yoksullara da yansıdığını, maaşlarda kayda değer artışlar olduğunu yazıyor. Rapora göre gerek istihdamın gerekse maaşların artmasıyla Amerika’da ortalama hane geliri yılda 56 bin 500 dolara yükseldi. Bu rakam, 2014’e göre yüzde 5,2‘lik bir artışa işaret ediyor. Amerikan Nüfus Sayımı Dairesi’ne göre bu yükseliş, raporun hazırlanmaya başlandığı 1967 yılından bu yana kaydedilen en hızlı gelir artışı olma özelliği taşıyor. Gazete ayrıca Amerika’daki işsizlik oranının yüzde 4,9’a gerilediğini hatırlatıyor. Öte yandan rapora göre sağlık sigortası olmayanların sayısında da düşüş var. Buna göre Başkan Obama’nın ardında bırakacağı en büyük siyasi miraslardan biri olarak kabul edilen sağlık reformu sayesinde 2014’te sigortasız Amerikalılar’ın sayısı 33 milyonken 2015’te bu sayı 29 milyona geriledi.

New York Times gazetesinin bugün ana sayfasında Rusya’yla ilgili bir habere geniş yer vermiş. Rusya’nın Gürcistan ve Ukrayna gibi komşu ülkeler üzerindeki gücünü tank ve toplarla gösterdiğini yazan gazete, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in, Rusya’nın nüfuz ve etki alanını genişletmek için bir yandan da dini kullandığını yazıyor. New York Times’a göre Rus Ortodoks Kilisesi, küreselleşme, çok kültürlülük, kadın ve eşcinsel hakları gibi, gelenekleri yıkan kavramlara karşı olan, anti liberal ülke ve toplumların ‘doğal müttefiki.’ Bu duruma örnek olarak Moldova veriliyor. Rus Ortodoks Kilisesi’nin Kremlin’in çıkarlarına alet edildiğini belirten gazete, Rusya’nın nüfuzunu arttırmak için İstanbul’daki Fener Rum Patriği’ne bağlı olan Ortodokslar’ı da kendi saflarına çekme çabası içinde olduğuna dikkat çekiyor.

New York Times’ın ana sayfasında yer alan bir başka haber ise kadın seçmenleri cezbetmek için çocuk bakımı ve doğum izni gibi konulardaki planlarını açıklayan Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump’la ilgili. Konuya ilişkin açıklamalarını siyasi açıdan kritik önem taşıyan Philadelphia kentinde, kızı Ivanka Trump’la birlikte yapan Donald Trump, ”Ucuz ve kaliteli çocuk bakımı hizmeti sadece zenginlerin lüksü olmaktan çıkarılmadı” dedi. Gazeteye göre Trump’ın planının en göze çarpan unsurları, altı haftalık zorunlu ücretli doğum izni ve çocuk bakımı için ailelere sağlanacak vergi indirimleri.

XS
SM
MD
LG