Erişilebilirlik

11 Eylül Olaylarıyla Bağlantılı Yeni İsim Listesi


Yeni Dünya Ticaret Merkezi binasına bakan New Jersey'deki 11 Eylül anıtı.
Yeni Dünya Ticaret Merkezi binasına bakan New Jersey'deki 11 Eylül anıtı.

Suudi Arabistan’ı 11 Eylül saldırıları ile ilişkilendiren yeni bir isim listesi ortaya çıktı. Bu durum karşısında, Başkan Barack Obama’nın 11 Eylül İnceleme Komisyonu’nun on yıl kadar önce yazdığı raporun ‘hizmete özel’ tutulan 28 sayfasını, açıklamayı düşündüğü belirtiliyor. Bu raporda Riyad’ın 3 bin kişinin ölümüne yol açan saldırıya mali yardım sağladığı iddiaları mevcut.

’17 Numaralı Dosya’ olarak bilinen belgede, 30’dan fazla Suudi Arabistanlı’nın, 11 Eylül saldırılarını gerçekleştiren teröristlerle görüştüğü belirtiliyor. New York ve Washington’a 11 Eylül saldırılarını düzenleyen teröristlerin 19’undan 15’i Suudi Arabistanlı’ydı.

11 Eylül İnceleme Komisyonu’nun eş başkanlarından eski Florida Senatörü Bob Graham, 17 Numaralı Dosya içinde bulunan bilgilerin büyük bir çoğunluğunun, 28 sayfalık gizli rapora dayandığını belirtti.

Graham’a göre, saldırıyı düzenleyen teröristler geniş bir Suudi destek ağına sahipti. Raporun 28 sayfalık gizli bölümünde de Suudi Arabistan’ın en önemli finansör olarak işaret edildiğini de, eski senator sözlerine ekledi.

17 Numaralı Dosya, ilk kez 28pages.com isimli web sitesinde yayınlanmıştı. Bu web sitesi, 28 sayfalık gizli bölümün kamuya açıklanmasını isteyen bir gruba ait.

Suudi Arabistan hükümeti ise, iddiaların asılsız olduğunu belirtti.

11 Eylül İnceleme Komisyonu’nun son raporunda, ‘Suudi hükümeti ya da Suudi yetkililerin teröristlere mali yardım yaptığına dair bir kanıt bulunmamıştır” ifadeleri yer almıştı.

Ancak raporun sonunda “Bu sonuç, Suudi hükümetinin finansal olarak desteklediği yardım örgütlerinin, El Kaide’ye bu fonları aktarmış olabileceği ihtimalini göz ardı etmiyor” diye de belirtilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG