Erişilebilirlik

1 Eylül Amerikan Basınından Özetler


1 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Washington Post, Harvey Kasırgası’nın ardında bıraktığı tehlikeleri aktarmaya devam ediyor. Gazete, suların sonunda çekilmeye başladığını, ancak bu sefer de yeni tehditlerin ortaya çıktığını bildiriyor. Bu tehlikelerin en büyüklerinden biri, Crosby kasabasında su baskını sonucu soğutucuları arızalanan bir kimyasal fabrikasından gelen patlama sesleri. Yetkililer, güvenlik sistemi çöken fabrikada büyük bir patlama yaşanmasının an meselesi olduğu uyarısında bulunuyor. 118 bin nüfuslu Beaumont kentine ise şebeke suyu verilemiyor. Kentin etrafındaki tüm yolları su basması, derelerin su seviyesinin ise aşırı düzeyde yükselmesi sonucu kent adeta bir adaya dönüştü ve dış dünyaya erişimi kesildi. Houston’un güneybatısında bir timsah çiftliğinde ise suların yükselmesi üzerine 350 timsahın kafeslerinden kurtulması olasılığı gündeme geldi. Gazete, çiftliğin sahiplerinin şişme botlar üzerinde ellerinde silahlarla çiftliğin etrafında devriye gezip serbest kalan timsah olup olmadığını kontrol ettiklerini yazıyor. Çevre Koruma Dairesi EPA ise uçaklarla Houston ve çevresi üzerinde havada zehirli kimyasal madde ölçümleri yapıyor. Sel felaketinden en büyük zararı gören yerleşim birimlerinin başında gelen Port Arthur’da ise gıda sıkıntısının baş gösterdiği bildiriliyor. Öte yandan yetkililer, kasırgaya ve sonrasına ilişkin bazı verileri açıklamaya başladı. Buna göre Houston’un da içinde bulunduğu, yüzölçümü 5 bin kilometrekare olan Harris İlçesi’nin yüzde 70’i, şu anda en az yarım metre su altında. Öte yandan ilk verilere göre Teksas’ta sadece kasırga rüzgarlarının 7 bin, şiddetli yağışın yol açtığı selin ise 93 bin konuta zarar verdiği tahmin ediliyor. Ancak bu rakamlara henüz Houston’da tespit edilecekler dahil bile değil.

Washington Post bugün ayrıca Başkan Trump ve Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly arasındaki ilişkiyle ilgili bir habere yer veriyor. Gazete, Trump’a yakın bazı kaynaklara dayandırdığı haberinde, Trump’ın, göreve yaklaşık bir ay önce başlayan emekli general Kelly’nin bazı kişilerle olan iletişimini kısıtlamasına adeta ”illet olduğunu” yazıyor. Beyaz Saray’a askeri disiplin getiren Kelly’nin uygulamaları, Trump’ın tarzıyla ters düşüyor. Bu kaynaklara göre Trump, Kelly’nin kendisini dizginlemesinden hiç hoşlanmıyor ve böyle durumlarda etrafındaki en yakın insanlara sığınıyor. Örneğin eskiden arkadaşları, istedikleri zaman Beyaz Saray’ı telefonla arayıp Trump’a hızla doğrudan bağlanabilir ya da zaman öldürmek için başkanı bizzat ziyaret edebilirdi. Oysa Kelly, artık tüm telefon görüşmeleri ve ziyaretleri önceden ayarlıyor ve geçerli neden beyan etmeyenlerin Trump’la görüşmesine izin vermiyor. Beyaz Saray üst düzey yetkilileri, Kelly’nin getirdiği bu disiplinden son derece memnun. Ancak Trump, bu yeni düzeni hem sevmiyor hem de bazen kuralları çiğnemenin yollarını arıyor. Bunun nedeni, Trump’ın, bir başkası tarafından yönetilen bir kişi durumuna düşmekten son derece büyük rahatsızlık duyması. Gazeteye göre Trump’ın John Kelly etrafta yokken eski baş stratejisti Steve Bannon’u gizlice kendi özel telefonundan aradığını söyleyen Beyaz Saray çalışanları var. Ancak her şeye rağmen birçoklarına göre Trump, gerek özel çevresinde gerekse kamuoyu önünde Genel Sekreter Kelly’ye ve kariyerine büyük saygı duyuyor ve bunu sık sık dile getiriyor.

New York Times da Harvey Kasırgası’yla ilgili haberleri aktarmayı sürdürüyor. Gazete, hiçbir sınır tanımayan kasırganın zengin ve yoksul ayrımı yapmadığını yazıyor. Habere göre Houston’ın işçi sınıfının yaşadığı El Dorado mahallesinde 45 bin dolarlık minicik bir evde oturan Latin kökenli inşaat kalfası da, varlıklı Bellaire semtinde 700 bin dolarlık evde yaşayan Vietnam kökenli doktor da artık aynı gemide. Gazete, 2005‘teki Katrina Kasırgası’ndan sonra New Orleans’dan gelen en çarpıcı görüntülerde hep yoksul mahallelerde mahsur kalan, çoğu siyah düşük gelirlilerin göze çarptığını hatırlatıyor. Oysa Harvey Kasırgası, zengini de yoksulu da aynı şiddetle vurdu. Tüm Teksas eyaletinin en zengin semti olarak bilinen 3 bin 125 nüfuslu Piney Point Village’de de, Houston’da çoğunlukla siyahların yaşadığı en yoksul mahallede de su seviyesi aynı yükselikte. Ancak gazeteye göre zenginlik ve yoksulluk arasındaki fark, sel suları çekildikten sonra kimin daha hızlı toparlanıp ayağa kalkacağını belirleyen etken olacak. Zengin Houston’lular sel sigortasından yararlanıp evlerinin su basan katlarını tadilattan geçirirken üst katlarda yaşama lüksüne sahip. Yoksul kent sakinlerinin ise elindeki seçenekler son derece kısıtlı. Çoğu yoksul ise evlerini yeniden inşa ettirmek için gereken sigorta ya da tasarrufa sahip değil.

New York Times bugün ayrıca Harvey Kasırgası’nın Başkan Trump ve Washington’daki Cumhuriyetçi Parti için de yepyeni bir gerçekliği ortaya çıkardığını yazıyor. Gazete, hükümeti kapatma tehditlerinin gündemden düştüğünü ve yerini, yıllarca sürecek ve on milyarlarca dolara mal olacak yeniden yapılanma sürecine girecek Teksas’a federal yardım taahhütlerine bıraktığını kaydediyor. Uzmanlar, Eylül ayında bambaşka bir gündemle göreve başlamaya hazırlanan Kongre’de dinamiklerin değişeceği yorumunda bulunuyor. Gazeteye göre Trump, başkanlığının bu ilk doğal afeti karşısında kontrolü elinde tutan, becerikli bir yönetici imajı vermek istiyor. Meksika sınırına duvar örmek için gereken ödeneğin sağlanmaması durumunda savrulan hükümeti kapama tehditleri ise bu imajla büyük zarar verebilir çünkü Teksas ve Louisiana, Cumhuriyetçi Parti’nin en çok güç aldığı eyaletlerden ikisi. Gazete ayrıca Trump’ın kaçak göçmenlere karşı sert tavrında da bundan böyle değişiklikler olabileceğini kaydediyor.

XS
SM
MD
LG