Erişilebilirlik

Eylemler Dinmek Bilmiyor


Türkiye üç gündür ayakta. Cuma günü sabah erken saatlerde Taksim Gezi Parkı’ndaki eylemcilerin, polisin yoğun biber gazı ve tazyikli su kullanımıyla dışına çıkarılmasının ardından büyüyen sivil direniş durmak bilmiyor.

Başbakanlık İstanbul Ofisi’nin bulunduğu Beşiktaş’ta cumartesi başlayan çatışmalar pazar gece yarısı hala devam ediyor. Bağdat Caddesi’nde protestocular ellerinde Türk bayraklarıyla hükümeti istifaya çağırıyor. Cumartesi gecesinden sonra pazar gecesi de yürüyerek Anadolu yakasından Avrupa’ya geçen birkaç bin kişilik bir grup, Boğaz Köprüsü’nü kısa süreliğine de olsa trafiğe kapadı.

İstanbul’da başlayan Gezi Parkı direnişine Türkiye’nin birçok kentinden destek geldi. Antalya, İzmir, Adana, Samsun, Kocaeli, Muğla’da sokağa çıkan yüzlerce kişi gözaltına alındı. Ankara’da ise pazar günü erken saatlerde başlayan gösterilere polis İstanbul’da olduğu gibi sert müdahale etti. Olaylarda 700’den fazla kişi gözaltına alınırken göstericilere su verdiği gerekçesiyle Kanal D Televizyonu Ankara Temsilcisi Erhan Karadağ da gözaltına alınarak geceyi karakolda geçirdi.

Başbakanın sözleri gerilimi yeniden arttırdı

Cumartesi günü polisin Taksim Meydanı’ndan çekilmesinin ardından protesto eylemlerinin azalması bekleniyordu. Ancak bu kez Beşiktaş’ta çatışmalar yoğunlaştı. Pazar sabahı erken saatlerde Beşiktaş’ta çatışmalar sona ererken çevreci gruplar Taksim Meydanı’nı temizlemeye soyundu. Gerilim tam azalmaya başlamışken Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’da iki farklı programda yaptığı konuşmalar önce sosyal medyada tepkiye yol açtı.

Rumeli Derneği’nin düzenlediği toplantıda “Birkaç çapulcu istedi diye Taksim’e cami yapmaktan vazgeçmeyeceğiz” diyen Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Show TV-Habertürk özel yayınında ise sosyal medyayı hedef aldı.

‘Sosyal medya ve twitter toplumların baş belası’

TMSF tarafından el konduktan iki hafta sonra cuma günü Ciner Holding tarafından 402 milyon dolara satın alınan Show TV’nin de naklen verdiği röportajda Başbakan, “Twitter denilen bir bela var. Yalanın daniskası burada. Bu sosyal medya denilen şey, Twitter aslında şu anda bana göre toplumların baş belasıdır” dedi. Geçtiğimiz hafta yapılan alkol düzenlemesini de savunan Erdoğan, içki içen herkesin alkolik olduğunu söyledi.

Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nı yapmaktan AKM’yi ise yıkmaktan vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, kendini protesto edenleri ideolojik davranmakla suçladı. Erdoğan’ın bu açıklamalarına sosyal medyadan anında tepki gelirken İstanbul’un çeşitli yerlerinde birçok insan ise korna çalarak veya tencere tava tangırdatarak protestolarını dile getirdi. Bir grup gösterici ise Habertürk Televizyonu’nun Taksim Talimhane’de bulunan binasının önünde toplanarak Başbakan Erdoğan’la röportajı gerçekleştiren gazeteci Fatih Altaylı’ya tepki gösterdi.

Medyaya tepki yayılıyor

Protestocuların hükümet kadar tepki gösterdikleri bir diğer kesim ise medya oluyor. Taksim medyasında duvara “Yandaş medya hesap verecek” yazan üniversite öğrencisi Özge O., “Tahrir’den Suriye’den cayır cayır canlı yayın yapan ulusal haber kanalları burnunun dibindeki olayları göstermiyor. Bu sansürdür, otosansürdür. Artık Türk basını halka güven vermiyor” diyor. Protesto olaylarını cuma gününden bu yana özel yayınlarıyla aktardığı için Başbakan Erdoğan’ın hışmına uğrayan CHP’nin televizyonu Halk TV yayınına katılan AK Parti hükümetinin ilk başbakan yardımcılarından Abdüllatif Şener, “Demokrasi bu değil” diyerek medyanın ‘karartma’ uyguladığını iddia etti.

Cumhurbaşkanı Gül’den itidal çağrısı

Gezi Parkı direnişinin ardından ilk kez sessizliği bozan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise taraflara sağduyu çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, “Demokratik bir toplumda, tepkiler istismara mahal vermeyecek şekilde, kurallara uyarak, sağduyu ve sükunet ile verilebilmeli; buna mukabil yönetenler de farklı düşüncelere ve kaygılara kulak vermek için daha çok çaba sarf etmelidir” dedi.

Tepkilerin odağındaki isim Başbakan Recep Tayip Erdoğan ise yarın Fas’ın başkenti Rabat’a gidiyor. Fas Kralı 6. Muhammed’le görüşecek Başbakan Erdoğan’ın gündeminde Suriye Krizi ve Mali olayları yer alıyor

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG