Erişilebilirlik

7 Eylül Amerikan Basınından Özetler


7 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00

Washington Post, Başkan Trump'ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdiği Yargıç Brett Kavanaugh'nun Senato'daki onay sürecinin ayrıntılarını aktarmayı bugün de sürdürüyor. Gazete, oturumların üçüncü gününe Başkan Trump ve başkanın güç ve yetkileriyle ilgili tartışmaların damga vurduğunu yazıyor. Habere göre aralarında bazı Cumhuriyetçiler'in de olduğu senatörler, geçmişte, haklarında açılan sulh hukuk davaları ya da kriminal soruşturmaların başkanlar görevi bıraktıktan sonra devam etmesi gerektiği şeklinde görüş bildiren Kavanaugh'ya yüklendi. Illinois eyaleti Demokrat Parti Senatörü Richard Durbin, Trump'ın federal yargıyı ve hukukun üstünlüğü ilkesini defalarca ayaklar altına alan, kendi seçtiği Adalet Bakanı Jeff Sessions'ı küçük düşüren Trump'ın adayı olması nedeniyle Kavanaugh'nun daha farklı değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Kavanaugh ise kendisini mahkeme üyeliğine aday gösteren Trump'a yönelik eleştirel ifadeler kullanmaktan kaçındı. Demokrat senatörler Kavanaugh'yu eşcinsel evliliklerin yasallaşması konusundaki Anayasa kararı hakkında da sorguladı. Ancak Kavanaugh, 2015 yılına ait kararla ilgili görüşlerini bildirmeyi reddetti.

New York Times ise Hindistan Anayasa Mahkemesi'nin eşcinsel ilişkilere yönelik yasağı oybirliğiyle kaldırması haberine ana sayfasında yer veriyor. Gazete, kararın, Hindistan'daki eşcinseller ve eşcinsel hakları savunucuları açısından zafer anlamına geldiğini kaydediyor. Habere göre eşcinsel Hintliler'in onyıllardır süren mücadelesi ve Anayasa Mahkemesi'nin haftalardır devam eden görüşmeleri sonucunda mahkeme başkanından gelen açıklamada eşcinsel ilişki üzerindeki yasağın ”keyfi, savunması imkansız ve mantıksız” olduğu ifadeleri yer aldı. Eşcinseller, çıkan kararı, Bangalore kentindeki mahkeme binası önünde dans ederek ve birbirlerine sarılarak kutladı. Gazete, mahkemenin eşcinsel ilişki üzerindeki yasağı kaldırmakla yetinmediğini, aynı zamanda anayasa tarafından güvence alınan tüm halk ve korumaların eşcinsel Hint vatandaşlarını da kapsamasının sağlandığını vurguluyor. İnsan hakları örgütleri, dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan'daki eşcinsel ilişki yasağının kalkmasının başka ülkelerdeki benzer yasakların da kaldırılmasına ön ayak olabileceği yorumunda bulunuyor.

New York Times bugün ayrıca Çarşamba günü Trump Yönetimi içinden üst düzey bir yetkilinin kaleme aldığı ancak yetkilinin kimliğini gizlenerek yayınladığı makalenin yarattığı tartışmaları aktarmaya devam ediyor. Gazete, başta Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Adalet Bakanı Jeff Sessions olmak üzere Trump Yönetimi'nin ağır toplarının teker teker öne çıkarak ”makalenin yazarı ben değilim” açıklamaları yaptığını yazıyor. Habere göre Trump'ın yakın müttefiklerinden Kentucky eyaleti senatörü Rand Paul, Trump Yönetimi içinde kabine üyelerinin makalenin yazarı olmadıkları şeklindeki açıklamalardan sonra tüm üst düzey yetkililerin poligraf yani yalan makinası testinden geçirilmeye zorlanması önerisinde bulundu. Gazetenin adını gizli tuttuğu bir danışman ise Beyaz Saray'ın elinde makalenin yazarı olabileceği muhtemel yaklaşık 12 kişinin adının geçtiği bir liste çıkardığını söyledi. Gazete, tartışmalara genellikle sessiz kalmayı tercih eden First Lady Melania Trump'ın bile katıldığını ve paylaştığı açıklamada, ”korkak eylemlerinizle bu ülkeyi korumak yerine sabote ediyorsunuz,” ifadelerine yer verdi.

XS
SM
MD
LG