Erişilebilirlik

Eyfel Kulesi'nde Yine Terör Paniği


Fransa'nın başkenti Paris'in sembolü ve dünyanın en çok ziyaret edilen turistik mekanlarından Eyfel Kulesi, yine terör saldırısına sahne oldu. Saldırganın Moritanya kökenli Fransız vatandaşı, psikolojik tedavi altındaki Mamaye D. adlı şahıs olduğu belirlendi.

Sık sık 'şüpheli paket' ve 'şüpheli şahıs' ya da 'isimsiz ihbarlar' üzerine boşaltılan Eyfel Kulesi'nde Cumartesi gecesi yine terör paniği yaşandı. Dünyaca ünlü futbol oyuncusu Neymar'ın Paris Saint Germain (PSG) klübüne gelişini kutlamak isteyen Paris Belediyesi, Eyfel Kulesi'ni Paris'in Fransız bayrağına ve PSG'ye renklerini veren 'kırmızı, mavi, beyaz' renklerinde aydınlatılmasını kararlaştırdı.

Cumartesi gece yarısına bir kaç dakika kala ışıklandırmadan hemen evvel Eyfel Kulesi'ne gelen saldırgan ilk güvenlik bariyerinde, güvenlik görevlisine omuz atarak bariyeri geçmeyi başardı.

Ardından üzerindeki bıçağı çıkararak "Allahü ekber" diye bağıran saldırganı Eyfel Kulesi'nde güvenliği sağlamak için devriye gezen askerler farketti. Silahlarını saldırgana doğrultan askerler, saldırganı yere yatırarak etkisiz hale getirdi.

Polis, 19 yaşındaki saldırganın akıl hastanesinde tedavi gördüğünü ve hafta sonu izniyle hastaneden çıkarak saldırıyı gerçekleştirdiği bilgisine ulaşınca saldırganın bir "meczup" olduğunu düşündü.

Ancak olay yerinde gözaltına alınan 18 yaşındaki Mamaye D. gözaltı ifadesinde, "eylemi IŞİD adına yaptığını ve polislerden birisini öldürmeyi hedeflediğini, talimatı da Irak-Suriye sınırında savaşan bir IŞİD militanından aldığını" anlatınca, soruşturmayı anti-terör birimleri üstlendi.

Saldırgan PSG hayranı

Saldırganın, 2015 yılında bir demiryolu görevlisini tehdit ettiği ve terörü övdüğü gerekçesiyle yargılanıp, 4 ay ceza aldığı belirlenince soruşturmayı Paris anti-terör bürosu üstlendi. Soruşturmada ayrıca, Mamaye D.'nin isminin de, 15 bini aşkın ismin yer aldığı terör fişinde yer aldığı belirlendi.

Polise ifade veren ailesi "Mamaye D'nin uzun süredir psikolojik tedavi gördüğünü, tedavi görmekte olduğu klinikten her zaman olduğu gibi hafta sonu ailesini görmek için çıkarıldığını, saldırı günü de yürüyüşe çıkmak istediğini söyleyerek evden ayrıldığını" anlattı. Ailesi Mamaye'nin PSG hayranı olduğunu ve Eyfel Kulesi'ne ışıklandırma nedeniyle gitmiş olabileceğini de dile getirdi.

Paris terörle mücadele birimleri, saldırgan hakkında "öldürme amaçlı terör örgütleriyle işbirliği" ve "kamu otoritesini kullanan kişilere karşı suikast girişiminde bulunma" iddialarıyla soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Eyfel'e kurşun geçirmez duvar

Saldırının ardından Eyfel Kulesi ve çevresi boşaltıldı ve polis tüm bölgeyi aradıktan sonra yeniden açılmasına izin verdi. Ünlü kuleyi ziyaret eden turistler kısa süreli panik yaşadılar. Birbiri ardına saldırı ihbarları ya da girişimleri nedeniye sürekli alarm halinde olan Eyfel Kulesi, saldırı riskine karşı kurşun geçirmez camdan duvarlarla kaplanacak. Kule'nin iki tarafındaki giriş kapıları ise demir parmaklıklarla kapatılacak. Paris Belediyesi tarafından inşaatı başlatılan camdan koruma duvarları 2018'de yürürlüğe girecek, 5 yıl uygulandıktan sonra başarılı olursa projeye devam edilecek.

Halen olağanüstü hal uygulaması devam eden Paris, "low coast terör" olarak adlandırılan ve IŞİD sempatizanlarının ellerindeki son derece kısıtlı olanaklarla kendi çevrelerinde terör saldırısı ihtimaline karşı adeta bir kale gibi korunuyor.

"2017'de 7 terör saldırısı etkisiz önlendi"

İçişleri Bakanı Gerard Collomb, pazar gazetesi Journal du Dimanche'a, son iki yılda terör tehdidinin en üst seviyeye çıktığını belirterek, "Suriye'de IŞİD saflarına katılan 54'ü 18 yaşından küçük 217 kişi Fransa topraklarına geri döndü. Bu sayı daha önce dönenlerle toplam 271'e ulaştı. Bunların yüzde 20'si kadın" dedi. İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre 2016 yılına kadar 1910 Fransız IŞİD saflarına katıldı. Geri dönen Fransız sayısı az da olsa çok sıkı bir polisiye ve hukuki prosedür uyguladıklarını dile getiren Bakan Collomb, 2017 yılı başından bu yana 7 ayrı terör saldırısını önlediklerini açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG