Erişilebilirlik

Eyalet Seçimleri Merkel’in Siyasi Kaderini Etkileyebilir


Eyalet Seçimleri Merkel’in Siyasi Kaderini Etkileyebilir
Eyalet Seçimleri Merkel’in Siyasi Kaderini Etkileyebilir

Almanya’da siyaset çevreleri tarafından süper seçim yılı olarak tanımlanan 2011’in belki de en önemli seçimine geri sayım devam ediyor. Yıl boyunca toplam 7 eyalette seçim planlanırken, tüm gözler Pazar günü Baden-Württemberg’deki eyalet seçimine ve burada alınacak sonuca çevrildi. Seçim özellikle Başbakan Angela Merkel’in ve Federal Hükümet’in geleceği için ‘hayati önem’ taşıyor. Merkel’in genel başkanı olduğu muhafazakar CDU'nun kalesi olarak bilinen Baden Württemberg'de Hıristiyan Demokratların seçimi kaybetmesi ya da bazı tahminlere göre hezimete uğraması halinde Merkel hükümetinin yara alacağına kesin gözüyle bakılıyor.



Seçim dengeleri değiştirebilir


100 bini Alman vatandaşı ve seçmen konumunda, toplam 300 bin Türk göçmenin yaşadığı Baden Württemberg, Almanya’nın en zengin bölgelerinin başında geliyor. Eyaletin başkenti Stuttgart için planlanan milyarlarca Euro'luk tren

istasyonuna karşı aylardır süren kitlesel protestolar ve Japonya’da meydana gelen nükleer felaket sonrası alevlenen nükleer santral tartışmalarının gündemi belirlediği seçim öncesi süreçte Yeşiller Partisi’nin oylarının patlama yapacağı tahmin ediliyor. Yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre Yeşiller’in oylarını % 25’e çıkarması, % 22 civarında oy alması beklenen Sosyal Demokrat SPD ile koalisyon yaparak, ilk kez bir eyalet başbakanlığı koltuğunu alması bekleniyor. Eyalette 58 yıldır süren CDU iktidarının sona ermesi durumunda Eyalet Temsilciler Meclisi’ndeki dengeler de tamamen Merkel ve liberal ortağı Dışişleri Bakanı Westerwelle’nin partisi FDP aleyhine değişecek.

Türkler de aday

Bu arada eyalet seçimlerinde biri SPD, ikisi Yeşiller’den toplam üç Türk kökenli politikacı meclise girme mücadelesi verirken, geçen yıl Türk kökenli Müslüman siyasetçiler tarafından kurulan Yenilik ve Adalet Partisi, kısa adıyla BİG ise toplam 16 adayla yarışıyor. BİG’in Genel Başkanı Haluk Yıldız, diğer partilerin göçmenlerin sorunlarına sahip çıkmadığını, o yüzden seçime bu kadar yoğun bir aday listesi ile katıldıklarını ve dengeleri etkileyebilecek oranda oy beklediklerini belirtiyor.

Öte yandan Pazar günü Rheinland-Pfalz eyaletinde de seçim yapılacak. Gözlemciler 2006 yılından beri burada tek başına iktidarda bulunan SPD'nin kendisine ortak araması gerekeceğinden hareket ediyorlar. Kurt Beck liderliğindeki SPD'nin toplam oyların %40’ını, CDU'nun %37, Yeşiller'in %10, FDP'nin %4 ve Sol Parti'nin de %4 oy alması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG