Erişilebilirlik

Evet Bloğunda “Eyalet Sistemi” Çatlağı mı Oluştu?


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe’yi eleştiren sözleri “evet” bloğunda bir çatlak oluşturduğu yorumlarına yol açtı.

Perşembe Star Televizyonu’nda Nazlı Çelik’in sorularını yanıtlayan MHP lideri, bir dergiye “Çin’de, şehirlerin bir kısmı farklı statülerde kuruluyor. Bütün politikalarını, ulusal birlik ve güvenliğe öncelik vererek oluşturan Çin, büyüyen ve gelişen şehirlerine yeni yönetim modelleri uyguluyor. Güvenlik kaygısıyla resmi açıklamalarda yüksek sesle dile getirilmese bile, Türkiye de bu süreçten etkileniyor” yazan Karatepe hakkında “ben olsam görevden alırdım” dedi.

“Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın dolaşmadığı yer kalmadı. Hepsi kendi düşüncelerini halkla paylaşıyor. Şimdi bir danışman kalkıyor bir eyalet sisteminden bahsediyor. Bunlar ya Ak Parti'nin hedefini sabote ediyorlar ya da bir iç pazarlıkla görevlendirilmiş konuşmacılar mı bunlar? Bunları zaman gösterecek. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, 'eyalet de gelecek' diyor ve Cumhurbaşkanı da buna ses çıkarmıyorsa Ülkücülerin kalan iki günde kararı ne olabilir?”

Erdoğan’dan Bahçeli’ye mesaj: “Ben ne diyorum sen ona bak”

İşte bu sözler sosyal medyada “Bahçeli, ‘hayır’a mı dümen kırıyor” tartışmasını beraberinde getirirken MHP liderine ilk yanıt Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi.

TGRT Televizyonu’nda özel yayına katılan Cumhurbaşkanı, Bahçeli’nin kendi açıklamalarına bakmasını istedi.

“Bu konuyla ilgili olarak danışmanımın bir açıklaması olmuş, almışlar onu çarpıtmışlar, ki danışmanım sonra değişik şekilde onu düzeltmeye yönelik açıklamalar yaptı. ‘Ben ne diyorum, sen ona bak’. Böyle bir şey yok, benden duydunuz mu? Yok. Bir defa 'Rejimle ilgili kim herhangi bir olaya giderse karşısında ilk defa ben dururum' dedim. 1923'te rejim meselesi bu ülkenin bitmiştir. Ondan sonraki süreç sadece yönetim sistemleri meselesidir, şu anda da değişiklik yapılan konu, bir yeni yönetim sisteminin gelmesidir.”

Erdoğan, Konya’da yaptığı konuşmada da, “Eyaletmiş, federasyonmuş, gündemimizde yok, üniter yapının en büyük savunucusu biziz” dedi.

Binali Yıldırım: Eyalet varsa görevi anında bırakacağım

Başbakan Binali Yıldırım da hiç gecikmeden MHP Genel Başkanı’nın sözlerini değerlendirdi. Başbakan, değişikliğin eyalet sistemine yol açtığının ispatlanması halinde başbakanlıktan istifa etmeye hazır olduğunu söyledi.

“Eyalet varsa, eyalet sistemine yol açacak bir madde varsa ben bugün bu görevi hem parti genel başkanlığını, hem başbakanlık görevini anında bırakacağım. Biz hayatımızı bu iş için verdik. Böyle bir iftirada bulunmak şehitlerimizin ruhunu incitmektir. Gazilerimize en büyük hakarettir. Ama buradan soruyorum. Bu iftirayı atanlar aynı şeyi yapabilecekler mi? Getirin şu anayasanın neresinde eyalet varsa gösterin, ispat edin, ben bütün görevlerimi bırakacağım. Siz aynı şeyi yapacak mısınız? Ülkücü kardeşlerimizin hassasiyeti neyse bizim de hassasiyetimiz en az o kadardır.”

Anayasa değişikliğini Bahçeli ile beraber yaptıklarını söyleyen Başbakan Yıldırım, “Bu konulardaki o titiz çalışmaları şimdi lekelemek, kafa karıştırmak, muazzam bir reformu tartışılır hale getirmek bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Açık ve net söylüyorum, yapılan bu anayasa değişikliğinin içinde yer almayan hususlarla ‘eyalet gelecek, eyalete kapı açılacak’ gibi laflarla itibarsızlaştırmaya çalışanlar, toplumdan gerekli desteği bulamayanların başvurduğunu bir iftira dışında bir şey değildir” dedi.

MHP’li Yalçın: Devlet Bahçeli sözünden dönecek adam değil

Cumhurbaşkanı ve Başbakan’dan art arda gelen açıklamalar üzerine Habertürk Televizyonu’na açıklamalarda bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, partisinin ‘evet’ kampanyasından vazgeçmediğini belirtti.

Yalçın, “Genel Başkan'ın demek istediği şu: MHP sahadayken, ‘evet'in çıkması için bilgilendirmeler yaparken, Cumhurbaşkanı, Başbakan il il sistemi anlatırken, danışman sıfatı verilen kişilerin açıklamaları süreci zedeliyor, bunu anlatmak istedi. Genel Başkan sözünden dönecek adam değil” dedi.

Rıza Zelyut: Bahçeli, muhtemel yenilginin sorumlusu olarak gösterilmemek için ön aldı

Yanıtlanması gereken soru şüphesiz “Devlet Bahçeli bu çıkışı neden şimdi yaptı?”

MHP’yi yıllardır izleyen Aydınlık gazetesi yazarı Rıza Zelyut, MHP liderinin referandumda çıkması muhtemel ‘hayır’ öncesi ön aldığı kanısında.

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulunan Zelyut, “Öncelikle Cumhurbaşkanı danışmanları bilgi vermeden kendi başlarına konuşmazlar. Bu danışmanlar referandum öncesi konuyu ‘Kürdistancılara biz sizin projenize sahip çıkıyoruz’ mesajı vermek adına gündeme getirdiler. Devlet Bahçeli de bu kadarına tahammül edemedi ve tepki gösterme mecburiyeti hissetti. Üstelik araştırma sonuçları MHP tabanının büyük ölçüde ‘hayır’ safında olduğunu gösteriyor. Muhtemel yenilginin sorumlusu olarak MHP’nin sorgulanacağı için Bahçeli ‘bakın sizin yüzünüzden oldu” diyebileceği şekilde ön almış oldu” dedi.

Zelyut’a göre, referandum sürecinde MHP’de tavanla taban arasında bağ koptu ve Bahçeli bu sürecin hem kendisi hem de partisi için zararlı olduğunun farkında.

“Bence bu açıklamalardan MHP tabanındaki kararsız seçmen, kesinlikle ‘hayır’a yönelir. Bahçeli ‘Ülkücüler bu duruma ne der’ diyerek aslında onlara da mesaj vermiş oldu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın sözlerinin tabanda bir karşılığı olacağını sanmıyorum.”

Arslan Bulut: Kararsız MHP seçmeni bu açıklama sonrası ‘hayır’ der

MHP’li muhaliflere yakın Yeniçağ gazetesinin yazarı Arslan Bulut da Bahçeli’nin bu çıkışının MHP tabanındaki kararsızların “hayır”a meyledilmesinin hızlandıracağı düşüncesinde.

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmede bulunan Bulut, “Bahçeli’nin sözleri açık bir çelişkiye işaret ediyor. Bu da elbette referanduma bu kadar kısa süre kala MHP tabanındaki kararsızları ‘hayır’a yönlendirir. Bana kalırsa MHP Genel Başkanı, ‘hayır’ın önde olduğunu gördü ve sorumluluğu üzerinden atmak için bu çıkışı yaptı” dedi.

Bahçeli’nin bu çıkışıyla evet bloğundaki çatlağın görünür hale geldiğini savunan Yeniçağ gazetesi yazarı, 16 Nisan Referandumu’nda ‘evet’in kaybetmesi halinde Erdoğan ve Bahçeli arasında hesaplaşmanın kaçınılmaz olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG