Erişilebilirlik

Everest Tırmanışında Bir Haftada 7 Dağcı Hayatını Kaybetti


Everest Bir Numaralı Kamp Alanı
Everest Bir Numaralı Kamp Alanı

Dünyanın en yüksek 7 zirvesinden biri olan Everest’e tırmanış sırasında bir haftada 7 dağcı hayatını kaybetti. Daha önce 4 dağcının öldüğü açıklanmıştı dün de 3 dağcının daha zirve tırmanışından sağ çıkamadığı açıklandı.

Nepal Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada iki Hintli dağcının dün hayatını kaybettikleri belirtildi. Organizatörler de bir dağcının daha öldüğünü duyurdu.

Ölen dağcılardan 52 yaşındaki Kalpana Das’ın zirveye ulaştıktan sonra geri dönüş esnasında yaşamını yitirdiği açıklandı.

Benzer şekilde 27 yaşındaki Nihal Bagwan da zirveden dönüş esnasında öldü.

Organizatör Keshav Paudel, yüksek sezonda bulunulduğunu ve zirve tırmanışında yaşanan yoğunluk nedeniyle, ölen dağcılardan birinin yaklaşık 12 saat civarında beklemek zorunda kaldığını, 4 numaralı kampa ulaştıktan sonra da hayatını kaybettiğini söyledi.

Bir başka Avusturyalı dağcı da dağın Tibet tarafında hayatını kaybetti. 65 yaşındaki bu dağcının da zirveye yakın bir noktada öldüğü açıklandı.

Çarşamba günü de biri Hintli biri Amerikalı iki dağcı daha hayatını kaybetmişlerdi. Bir haftada hayatını kaybeden dağcı sayısı 7’e ulaştı.

Everest tırmanışı ciddi bir ticari faaliyet

Dağ tırmanışı, ilk olarak 1953 yılında Edmund Hillary ve Tenzing Norgay’in Everest’e tırmanmalarından bu yana, Nepal’da ciddi bir turizm faaliyeti.

Bu yıl şu ana kadar 381 tırmanış için izin alınmış durumda. Her bir tırmanış için 11 bin dolar ücret ödeniyor.

Yıl içerisinde 750’den fazla dağcının zirve tırmanışı yapması bekleniyor.

Geçen yıl 807 dağcı Everest’in zirvesine ulaşmayı başarmıştı.

Aralarında Everest’in de bulunduğu Himalayalar’a tırmanış için en uygun sezon Nisan ayının sonları ve Mayıs’ın son günleri arasında yaşanıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG