Erişilebilirlik

Europol: 'PKK’nın Lojistik Destek Üssü Avrupa'


Europol Başkanı Rob Wainwright
Europol Başkanı Rob Wainwright

Avrupa polis teşkilatı Europol tarafından yayımlanan "AB Terörizm Durumu ve Eğilim" (TE-SAT 2012) başlıklı raporda, Birlik ülkelerinde 2011’de terörist eylemlerin ve bu bağlamda tutuklananların sayısında azalma olmasına karşın kaynakları çeşitli olan tehdidin devam ettiğinin altı çiziliyor. Raporda Avrupa ülkelerinin PKK tarafından lojistik destek üssü olarak kullanıldığı da belirtiliyor.

PKK bağlantılı tutuklamalarda azalma olmasına karşın örgütün yeni üye bulma amacıyla Avrupa'da oluşturduğu ağın endişe nedeni olarak görüldüğü belgede, PKK'ya üye oldukları ya da örgütün suç eylemlerine destek verdikleri gerekçesiyle 2011'de Fransa, Almanya ve Romanya'da tutuklamalar yapıldığı hatırlatılıyor. "Yakalananların büyük bölümünü Türkiye'deki gerilla operasyonları için ya da Kuzey Irak'taki gerilla kamplarının bakımı için para toplama işine girişenler oluşturuyor," tespitine yer verilen raporda, toplanan paraların bir bölümünün Avrupa Birliği merkezli propaganda ve eğitim kamplarında kullanıldığı şüphesi de yer buldu. PKK'nın Avrupa'daki üyelerinin işlediği suçlar ise gasp, para aklama, yasadışı göçü kolaylaştırma, uyuşturucu ve insan ticareti olarak sıralanıyor.

PKK'nın 2011'de Türkiye'de, sayısı azalmakla birlikte, çok sayıda saldırı gerçekleştirdiğinin altının çizildiği belgede, saldırılarda kullanılan taktiklerin aynı kalmasına karşın yöntemlerde farklılık gözlemlendiği de raporun vurguları arasında yer aldı.

Eylem oranı düşük olsa da tehdidin yüksek olduğuna vurgu yapılan raporda, 2012’de gündeme gelebilecek gelişmeler de şu şekilde sıralanıyor:

-Londra Olimpiyatları hedef alınabilir.

-El Kaide ana oyuncu olmayı sürdürecek.

-Din güdülü terörizm jeopolitik gelişmeler ışığında şekillenecek.

-Sorunlu alanlardan dönen militanlar Avrupa Birliği için tehdit oluşturmayı sürdürecek.

-Teröristler, şiddet yanlısı aşırı uçlar ve organize suç ağları arasındaki ilişki daha bulanık hale gelebilir.

-Tek başına hareket eden ve "yalnız kurt" olarak adlandırılan terörist türünde ve bunlar tarafından yapılan eylemlerde artış olabilir.

Raporda, terörizmle ilgili genel trendler konusunda ise şu tespitlerde bulunuluyor:

-Terör eylemleri ve buna bağlı tutuklamalarda düşüş sürse de terörizm ve şiddete dayalı aşırı uç görüşler belirgin bir tehdit unsuru olmayı sürdürüyor.

-Avrupa’da şiddet yanlısı aşırı sağ tehdit yeni bir düzeye ulaştı ve hafife alınmamalı. En muhtemel tehdit kaynağı yalnız aktörler olsa da örgütlü yeraltı gruplarının saldırı düzenleme kapasitesi ve niyeti mevcut.

-Ekonomik kriz nedeniyle uygulanan kemer sıkma politikalarından kaynaklanan endişeler, göç ve çok kültürlülük konularının, ana siyasi partilerden duyulan hayal kırıklığıyla birleşmesi şiddet yanlısı sağ grupların faaliyetlerinde artışa neden olabilir.

-Usame Bin Ladin'in öldürülmesi, Avrupa Birliği ülkelerinde terör açısından etki yaratmadı. El Kaide'nin ana kadrosu üzerindeki baskı arttıkça geniş kapsamlı saldırıların yapılması zorlaşacaktır.

-Radikalleşme terör tehdidinin önemli bir unsurunu oluşturuyor.

-Terörist ve aşırı grupların internetteki varlığı önemli boyuta ulaştı.

Rapora göre 2011'de Avrupa Birliği ülkelerinde gerçekleştirilmiş ya da eyleme geçilmeden hemen önce müdahale edilmiş 174 terör eylemi belirlendi. Terör bağlantılı 484 kişi tutuklandı. 2011'de Avrupa Birliği ülkelerinde El Kaide odaklı saldırı tespit edilmedi. Etnik nitelikli terörizmin en etkin olduğu İspanya'da bu saldırılarda yüzde 50'ye varan düşüş oldu. Avrupa Birliği'nde 2011'de 110 etnik nitelikli terörist saldırı ya da saldırı girişimi belirlendi.

XS
SM
MD
LG