Erişilebilirlik

Euro'nun Değer Kaybı Avrupa'daki Türklerin Durumunu da Etkiliyor


Yunanistan'daki borç krizinin etkisiyle zayıflayan Euro’nun alınan değişik önlemlere rağmen süren değer kaybı, başta Almanya olmak üzere Euro Bölgesi ülkelerinde yaşayan Avrupalı Türklere de olumsuz yansıyor.

İflasın eşiğine gelen Yunanistan'ı kurtarma paketi konusunda AB hükümetlerin anlaşmaya varmasına rağmen, Avrupa'nın ortak para birimi Euro’nun geleceğine ilişkin kaygılar sürüyor. Döviz uzmanları geçen günlerde dolar karşısında son dört yılın en düşük seviyesine inen ve 1,22’den işlem gören Euro’daki düşüşün devam edeceğinden yola çıkıyorlar. Euro’nun son gelişmelerle dolara alternatif rezerv para birimi olma çekiciliğini yitirdiğini savunan çok sayıda ekonomist ve uzman, Euro-Dolar paritesinin yılsonuna kadar eşitleneceğini öne sürüyorlar. Yunanistan’ın yanı sıra, İspanya ve Portekiz’in ekonomik önlem paketleri, İngiltere, İtalya ve Almanya’nın bütçe açıklarını kapatabilmek için uygulamayı planladıkları kemer sıkma politikalarına rağmen Euro’nun düşüşünün sürmesi, küçük tasarruf sahiplerini de korkutuyor. Euro’nun değer kaybı Almanya ve diğer AB ülkelerinde yaşayan Türkler açısından da ilk olumsuz sinyallerini vermeye başladı. Özellikle Euro üzerinden yurtdışı borçlanması yaparak emekli olmak isteyenlerin zararı somut olarak hissediliyor. Örneğin 2009 başındaki kur üzerinden ve 25 yıllık süre karşılığında 31 bin Euro borçlanan bir kişi emeklilik için bugünkü kurla yaklaşık 5 bin Euro daha fazla, yani 36 bin Euro ödemek zorunda kalacak. Euro’nun düşüşü, tasarrufları ile Türkiye’de ev ve arsa almayı planlayanlara da olumsuz yansıyacak. Kısa vadeli olarak da yaklaşan tatil döneminde Euro karşılığında alınan TL’nin miktarı azalacak. Sokaktaki vatandaş dev kurtarma paketine rağmen Euro’nun düşüşünün engellenemeyişini ‘Fatura bize çıktı,’ şeklinde yorumluyor.

Öte yandan Euro’nun değer yitirmesine paralel Almanya’da Başbakan Angela Merkel'e olan güvenin giderek azaldığı tespit edildi. Yapılan geniş kapsamlı bir kamuoyu araştırmasına göre, katılımcıların yüzde 75'i ekonomik krizin daha da kötüye gideceği görüşünü belirtirken, Merkel’in krizi yönetme çalışmalarından ve aldığı kararlardan memnun olanların oranı sadece yüzde 20 olarak tespit edildi.

XS
SM
MD
LG