Erişilebilirlik

Euro Bölgesi'nde Büyüme Oranı Arttı


Euro Bölgesi'nde Büyüme Oranı Arttı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Yıllardır ekonomik kriz ve işsizlik sorunuyla mücadele eden Euro bölgesi yeniden canlanma sinyali veriyor. Son dönemde Euro’nun, dolar ve sterlin karşısında değer kazanmasıyla, Euro bölgesindeki ülkelerde ekonomik büyüme oranları tırmanışa geçti. Avrupalı siyasetçiler, ekonomik büyümenin, İngiltere’de Brexit’e, yani Avrupa Birliği’nden ayrılma kararına yol açan AB karşıtı popülist dalganın önüne geçmesine umuyor.

Paris’te bahar yaşanıyor. Fransa yeni cumhurbaşkanını seçti ve Euro’nun güçlenmesiyle, Avrupa canlanmaya başladı. Euro bölgesindeki büyüme oranı, 2017’nin ilk çeyreğinde 1,7’ye ulaştı. Ayrıca dış ticaret fazlası Mart ayında ikiye katlanırken, işsizlik oranı düşüşe geçti.

En çok güçlenen ekonomilerin, 2008’deki krizden en fazla etkilenenler olduğu görülüyor. Portekiz, son 10 yılın rekorunu kırarak, yüzde 2,8 oranında büyüdü. Portekiz’i İspanya izledi.

İşsizlik oranı kriz dönemine göre çok daha düşük olmakla birlikte hala yüzde 9,5. İtalyan ekonomisindeki durağanlıksa devam ediyor. Yıllık büyüme oranı yüzde 0,8 civarında seyrediyor.

Yunanistan’daysa ekonomik kriz yeniden alevlendi. Yunan hükümetinin, AB yardımına karşılık yeni tasarruf önlemleri planlamasına tepki olarak başlatılan grevler taşımacılık sistemini felç etti.

Ekonomistler, Euro bölgesini yavaşlatan yapısal sorunların ortadan kalkmadığını söylüyor.

Ekonomik toparlanmaya gölge düşüren gelişmeyse, Brexit oldu. İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı, ekonomiyi yavaşlatırken, maaşları da düşürüyor.

Avrupa Reform Merkezi uzmanı John Sprinford, Fransa-Almanya hattının, Avrupa’yı yeniden ayağa kaldırdığını söylüyor. Ancak, Fransa’da sendikaların, hükümetin reform planlarına itirazına bakarak, Emmanuel Macron’un cumhurbaşkanı seçilmesinin başlattığı siyasi balayı kısa sürecek gibi görünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG