Erişilebilirlik

"Euro Bölgesi Dağılmayacak"


"Euro Bölgesi Dağılmayacak"
"Euro Bölgesi Dağılmayacak"

Fitch derecelendirme kuruluşu İtalya’nın kredi notunu kırabileceğini açıkladı. Derecelendirme kuruluşu, Fransa’nın ise bu tür bir riskle karşı karşıya olmadığını vurguladı.

Fitch, 17 üyeli Euro bölgesinin dağılmayacağına dair inancının da altını çizdi. Ancak Fitch’in, ülke kredi derecelendirme biriminden sorumlu yetkilisi David Riley, İtalya, İspanya ve Euro kullanan diğer dört ülkenin Ocak ayı sonunda notlarının bir ya da iki puan düşürülebileceğini söyledi. Bu da notları kırılan ülkelerin, daha yüksek faiz üzerinden borçlanmalarına yol açabilir.

Uzmanlar, en çok Euro bölgesinin en büyük ekonomisi konumunda olan İtalya’dan endişeli. İtalya’nın da kötü ekonomik durumu nedeniyle Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi dış yardıma muhtaç kalmasından korkuluyor. Ancak İtalya’ya yardım etmek bu diğer üç ülkeye yardım etmek kadar kolay olmayabilir. Bu yüzden de Euro’nun geleceği biraz da İtalya’nın geleceğine kilitlenmiş konumda.

Fransa’nın notunu gözden geçiren Fitch, AB’nin en büyük ikinci ekonomisi durumundaki ülkenin kredi derecesinin, ani bir şok yaşanmadığı sürece, değiştirilmeyeceğini bildirdi.

Avrupalı liderler ise, üye ülkelerin borçlarını dizginleyebilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG