Erişilebilirlik

Etiyopya’da Hükümet Karşıtı Gösteride Onlarca Kişi Ölü


Etiyopya’da bir dini festival hükümet karşıtı protestoya dönüştü, polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı, onlarca kişi çıkan izdihamda yaşamını yitirdi.

En az 52 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Görgü tanıkları kaostan kaçmak isteyenlerin yakınlardaki hendeklerde yaşamlarını yitirdiğini söyledi.

Festival, ülkenin en hassas bölgelerinden birinde Oromia’da yapılıyordu. Bölgede daha önce de daha fazla özgürlük için ölümlerle sonuçlanan protesto gösterileri düzenlenmişti.

Etiyopya hükümeti çok sayıda kişinin hastanelere kaldırıldığını bildirdi, ancak ölü ve yaralı sayısı hakkında bilgi vermedi. Hükümet sözcüsü yaşananlardan ‘problem çıkarmaya hazırlananları’ sorumlu tuttu.

Görgü tanıkları olayların protestocuların hükümet karşıtı sloganlar atmasıyla başladığını belirtti. Bazı protestocular taşlar ve plastik şişeler fırlatırken, polis buna karşılık olarak göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. Bazı haber kaynakları olaylar sırasında güvenlik güçlerinin gerçek mermi de kullandığını belirtti.

İzdihamdan önce Associated Press haber ajansının bir muhabiri insanların bileklerini çapraz halde gösterdiklerini belirtti. Çapraz bilek hükümet karşıtı gösterilerde bir simge olarak kullanılıyor, barışçıl direniş anlamına geliyor ve güvenlik güçlerince tutuklanmayı ifade ediyor.

Çapraz bilek hareketi Rio Olimpiyatları’nda Oromia bölgesinden olan Etiyopyalı maratoncu Feyisa Lilesa tarafından ikinci geldiği yarışma sırasında yapılınca dikkat çekmişti. Etiyopya’ya dönmeyen Lilesa hayatının tehlikede olabileceğini belirtiyor.

Batı’nın güvenlik konusunda yakın bir müttefiki olan Etiyopya, muhalefeti susturmak ve zaman zaman ülke genelinde internete ulaşımı engellemekle suçlanıyor.

Etiyopya’nın bazı bölgelerinde hükümet karşıtı protestolara sert karşılık gösterilmesi uluslararası camiada endişelere neden olmuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG