Erişilebilirlik

Etiyopya’da Türk Fabrikasına Saldırı


Etiyopya’nın Oromiya bölgesinde, Türk tekstil şirketi Saygın Dima’nın sahibi olduğu fabrikaya kalabalık bir grup saldırdı, fabrikanın bir bölümü tahrip edildi.

Fabrikanın yöneticisi Fatih Mehmet Yangın, Reuters’a verdiği bilgide, Salı günkü olayda Sebeta’daki fabrikanın üçte birinin enkaz haline döndüğünü belirtti.

Başkentin güneyindeki Oramiya, ülkenin ekonomik gelişimine katkı sağlayan sanayi gelişiminin merkezi ancak bölge halkı fabrikaların yapılması için topraklarına el koyulduklarını söyleyerek protesto gösterileri düzenliyor.

Geçen yıl protestocular ve polis arasındaki çatışmalarda muhalif kaynaklara göre yüzlerce kişi yaşamını yitirdi. Hükümet, rakamların abartıldığını belirtiyor.

Fatih Mehmet Yangın, “Kalabalık bir grup fabrikaya saldırdı, dokuma bölümünü ve 3 aracı yaktı” dedi.

Bin kişinin çalıştığı tesis başkent Addis Ababa’nın 35 km güneybatısında. 2012’de açılan tesis iplik ve kumaş ihraç ediyor.

Toprak ve siyaset

Saldırı, ekonomisi daha çok tarıma dayanan Etiyopya’nın daha fazla yatırım çekme isteğine gölge düşürmüş durumda.

İş çekebilmek için hükümet yeni altyapı çalışmaları yapıyor.

Etiyopya’nın protestoların olduğu bir diğer bölgesi Amhara’da en az 7 yabancı şirkete ait çiftlik ya yakıldı ya da büyük zarar gördü.

Oromiya ve diğer bölgelerdeki protestolar daha çok siyasi şikayetlere dönüşmüş durumda. İnsan hakları ve muhalif gruplar hükümeti siyasi özgürlükleri kısıtlamakla suçluyor, hükümet ise reddediyor.

Muhalefet, 2015’teki Parlamento seçimlerinde bir sandalye bile kazanamadı.

Gazetecileri Koruma Komitesi hükümeti eleştiren gazeteci Seyoum Teshoume’nin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG